Hakim Ziyech was zondag redelijk tevreden over zijn debuutwedstrijd in het shirt van Ajax. De van FC Twente overgekomen spelmaker had met een assist gelijk een groot aandeel in de nipte thuiszege van de Amsterdammers op Vitesse (1-0).

"Ik ben blij met mijn assist. Ik geef mezelf een 6,5 voor deze wedstrijd. De supporters mogen minimaal een 8 verwachten", zei Ziyech voor de camera van FOX Sports.

De als rechtsbuiten opgestelde international van Marokko kende naar eigen zeggen van tevoren gezonde spanning. "Naarmate de aftrap dichterbij kwam, voelde ik wel iets opkomen. Maar toen we waren begonnen, ging alles eraf."

Ziyech gaf toe dat hij een ongelukkige eerste helft speelde. "We zaten er allemaal voor rust niet lekker in. We hadden moeite met Vitesse, ook omdat zij steeds vaker de tweede bal wisten te winnen. Bovendien waren wij slordig in de passing, waaronder ikzelf. Uiteindelijk hebben wij denk ik meer kansen gecreëerd en terecht gewonnen."

Ziyech, die Ajax elf miljoen euro kostte, was van mening dat zijn nieuwe club vooral na de rode kaart van Arnold Kruiswijk beter voor de dag kwam. "Na die rode kaart was het duel in principe gespeeld. Ik vond het baltempo aan onze kant sowieso na rust een stuk hoger dan voor de pauze. We kregen ook genoeg kansen om de 2-0 te maken. We hadden het eerder moeten beslissen."

Bosz

Ajax-trainer Peter Bosz was met name opgelucht. "Winnen is het beste medicijn. Dus wat dat betreft kan ik tevreden zijn. Dit hadden we nodig."

De spelers van de Amsterdammers voelden volgens Bosz druk na de mislukte optredens van eerder dit seizoen voor eigen publiek tegen Roda JC (2-2) en Willem II (1-2). "Ik kan wel zeggen dat ze niet zenuwachtig moeten zijn, maar die druk en zenuwen gaan alleen weg als ze blijven winnen. Dan gaan we meer lef en durf tonen, dan gaan we beter en vrijuit spelen."

"In de eerste helft leden we te vaak onnodig balverlies", vond Bosz. "Daardoor kwamen we moeilijk aan het voetballen. Na de 1-0 ging dat beter, al hadden we vaker moeten scoren. Deze zege hadden we nodig. Het kan en moet beter. Maar dat gaat ook gebeuren."

Video: Bosz tevreden over debuut Ziyech

Traoré

Bertrand Traoré is vermoedelijk weer snel beschikbaar voor Ajax. De aanvaller ging zondag voortijdig naar de kant omdat hij last kreeg van een hamstring.

"Ik zag hem naar een hamstring grijpen'', zei Bosz. "Daarom wisselde ik hem. Volgens mij valt het mee. Misschien was het een lichte verrekking of had hij een beetje kramp.''

Traoré startte als centrumspits en maakte plaats voor invaller Kasper Dolberg. Ajax speelt donderdag tegen Panathinaikos in de Europa League. Drie dagen na die ontmoeting in Athene wacht een uitduel met Heracles Almelo.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie