Feyenoord heeft zondag ook zijn vijfde wedstrijd dit seizoen gewonnen. In De Kuip werd ADO Den Haag op zijn eerste nederlaag van deze voetbaljaargang getrakteerd: 3-1.

Dirk Kuijt en Nicolai Jörgensen bezorgden na ruim een half uur spelen hun ploeg met twee treffers vlak na elkaar een comfortabele 2-0 voorsprong. Vijf minuten voor tijd maakte Ludcinio Marengo het nog spannend, maar in blessuretijd zorgde Karim El Ahmadi voor de 3-1.

Door de thuiszege is Feyenoord na vijf duels nog altijd koploper zonder puntenverlies. De Rotterdammers staan twee punten voor op PSV, dat volgende week gastheer is voor de Rotterdammers in de eerste topper van het seizoen.

Eerst staan er voor beide ploegen nog Europese confrontaties op het programma. PSV speelt dinsdag thuis tegen Atletico Madid en Feyenoord neemt het donderdag in De Kuip op tegen Manchester United.

ADO zakt na zijn eerste nederlaag van het seizoen voorlopig naar de vierde plek in de Eredivisie met tien punten uit vijf duels. Ajax of Vitesse kan later op zondag langszij komen. Die ploegen staan om 16.45 uur tegenover elkaar in de Amsterdam Arena.

Sterk begin

Feyenoord opende sterk in de eigen Kuip. Al in de zesde minuut misten Jorgensen en Jens Toornstra een enorme kans. Van een meter afstand wisten ze ADO-doelman Ernastas Setkus niet te passeren. Even later kreeg Kuijt na een voorzet van Tonny Vilhena een vrije kopkans, maar de aanvoerder knikte nipt naast.

Na ruim een half uur spelen was het wel raak. Kuijt kwam bij een lage voorzet voor zijn bewaker Tom Beugelsdijk en zag zijn inzet gekeerd door Setkus. In de rebound sloeg de routinier wel toe, door via onderkant lat raak te schieten.

Een minuut later verdubbelde Jorgensen de marge. Bij een fraaie steekpass van Toornstra stond de Deense spits een fractie buitenspel. Dat werd niet opgemerkt door de arbitrage onder leiding van Serdar Gözübüyük, zodat Jorgensen alleen voor Setkus eenvoudig kon scoren.

Tweede helft

Na rust bleef Feyenoord de dominante ploeg. Al in de tweede minuut na de hervatting schoot Kuijt met een volley op de lat. Toornstra wist na een uur spelen doelman Setkus wel te passeren, maar verdediger José San Roman haalde zijn inzet nog voor de doellijn weg.

Daarna nam Feyenoord, mogelijk met oog op het drukke programma de komende weken, wat gas terug. ADO Den Haag kwam enkele malen in de buurt van het Rotterdamse doel. De beste kans was er voor Wilfried Kanon, die over schoot na mistasten van Feyenoord-doelman Brad Jones. In de tegenaanval hielp Jorgensen op aangeven van invaller Bilal Basacikoglu een grote kans om zeep.

Vijf minuten voor tijd bracht invaller Marengo de spanning terug. In tweede instantie joeg hij de bal achter Jones.

Vervolgens ging ADO veel te slordig op zoek naar de gelijkmaker. Jorgensen miste nogmaals een flinke kans, waarna El Ahmadi diep in blessuretijd na gepruts achterin bij ADO wel voor de 3-1 tekende.

Video: ADO-supporters gooien honderden knuffels naar kinderen Sophia Kinderziekenhuis

Stand, programma en uitslagen in de Eredivisie