Manchester City-trainer Josep Guardiola vond zaterdag na de gewonnen derby tegen Manchester United op Old Trafford (2-1) dat zijn ploeg de zege vooral te danken had aan doelman Claudio Bravo.

De 33-jarige keeper, die onlangs overkwam van FC Barcelona, maakte zijn debuut voor de 'Citizens' en zijn manier van spelen leidde tot een lyrische Guardiola.

"In de eerste helft speelden we goed dankzij Claudio, hij was fantastisch. Ik houd van keepers die ver van hun lijn komen. Dat hij daar ook in de tweede helft mee doorging, zegt veel over zijn persoonlijkheid", aldus de 45-jarige trainer.

"Hij was één van de redenen voor ons goede spel. Het is soms risicovol. Als je de bal kwijtraakt, incasseer je een doelpunt. Maar je kunt op deze manier wel de wedstrijd controleren."

Guardiola vindt het belangrijk dat Bravo, die wel schuld had aan het tegendoelpunt, veel in het spel van City betrokken wordt. "Tot mijn laatste dag in Engeland wil ik dat mijn ploeg zoveel mogelijk balbezit heeft, al weet ik dat het niet negentig minuten lang kan."

"De toeschouwers hebben zich volgens mij vermaakt, want het was een open wedstrijd. In de eerste helft waren we beter, maar na rust kregen we het moeilijker. We hadden toen een paar goede counters, maar maakten het niet af", aldus de Spanjaard.

Mourinho

United-trainer José Mourinho was een stuk minder blij met Bravo. De Portugees vond dat de doelman in de tweede helft door scheidsrechter Mark Clattenburg van het veld had moeten worden gestuurd na een charge op Wayne Rooney in het strafschopgebied.

De arbiter weigerde later ook een strafschop te geven na vermeend hands van Nicolas Otamendi. "Mark heeft twee grote fouten gemaakt. Claudio Bravo had een strafschop tegen en een rode kaart moeten hebben", oordeelde Mourinho.

"Als Marouane Fellaini of Rooney zoiets op het middenveld zouden doen, was het een rode kaart en een vrije trap. In het strafschopgebied durven scheidsrechters minder snel te fluiten."

Volgens de voormalig trainer van onder meer Chelsea had United de nederlaag vooral aan zichzelf te wijten. "De eerste en tweede helft waren compleet verschillend. Voor rust speelden we onder ons niveau. In een wedstrijd als deze moet je qua denksnelheid en het maken van beslissingen top zijn."

City bleeft door de zege ook na vier wedstrijden in de Premier League nog zonder puntenverlies. United heeft nu negen punten uit vier duels.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Premier League