De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA start een onderzoek naar de salarissen en de bonussen die Sepp Blatter in zijn tijd als voorzitter van de wereldvoetbalbond heeft ontvangen.

Ook de inkomsten van Jérôme Valcke en Markus Kattner, beiden oud-secretaris generaal van de FIFA, worden onderzocht.

De drie voormalige topbestuurders van de FIFA zouden zichzelf en elkaar jaarlijks forse salarisverhogingen hebben gegeven, WK-premies hebben toebedeeld en andere bonussen onder elkaar hebben verdeeld.

Het trio zou zich volgens intern onderzoek de afgelopen jaren met bijna 73 miljoen euro hebben verrijkt. Blatter verwierp die beschuldiging drie maanden geleden al.

De wereldvoetbalbond gaf in juni al enkele voorbeelden van het vermeende wangedrag van Blatter, Valcke en Kattner. Zo zou het trio vier maanden na het WK van 2010 in Zuid-Afrika een bonus van 23 miljoen Zwitserse frank (21 miljoen euro) hebben gekregen, terwijl er volgens de FIFA nergens een contract was dat deze betaling rechtvaardigde.

Ook kregen Valcke en Kattner in oktober van 2011 samen 14 miljoen Zwitserse frank (12,8 miljoen euro) aan bonussen voor het WK van 2014 in Brazilië.

De loopbaan van Blatter bij de FIFA

De FIFA-verkiezingen van februari 2016 markeerden na bijna achttien jaar het definitieve einde van Sepp Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond. © ANP
Sepp Blatter werkte sinds de jaren zeventig bij de FIFA. © ANP
Jarenlang fungeerde Blatter als secretaris-generaal bij de FIFA. © ANP
In 1998 versloeg hij verrassend de Zweed Johansson bij de verkiezingen en volgde hij de Braziliaan Havelange op als voorzitter. © ANP
Tijdens zijn eerste jaren baarde Blatter opzien met voorstellen als het afschaffen van de sliding. © ANP
In 2000 met Franz Beckenbauer, bij de toekenning van het WK 2006 aan Duitsland. © ANP
Blatter werd in 2002 herkozen; zijn opponent Hayatou was kansloos. © ANP
Blatter omringt zich graag met de groten der aarde, zoals hier in 2003 met Nelson Mandela. © ANP
In 2004 maakte Blatter bekend dat Zuid-Afrika in 2010 het WK mag organiseren. © ANP
Blatter bezocht in 2006 het Voetballer van het Jaar-gala in Nederland. © ANP
Blatter op verkenning in Zuid-Afrika. © ANP
In 2007, met enkele hooggeplaatste leden van de Aziatische confederatie. © ANP
Een vrolijke Blatter tijdens een persconferentie in Zuid-Afrika in 2009. © ANP
In 2010, bij de controversiële toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022). © ANP
Blatter werd in 2011 opnieuw herkozen, er was geen tegenkandidaat. © ANP
De laatste jaren wordt Blatter steeds vaker in het nauw gebracht door verhalen over corruptie. © ANP
Een dubieuze betaling aan Platini deed Blatter alsnog de das om. © ANP

Geschorst

De 80-jarige Blatter is momenteel al voor zes jaar geschorst door de ethische commissie van de FIFA. De Zwitser deed in 2011 een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro aan UEFA-voorzitter Michel Platini, die daarvoor ook werd uitgesloten en zijn functie neerlegde.

Blatter, die tussen 1998 en 2015 voorzitter was van de FIFA, vocht zijn schorsing eind vorige maand aan bij het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne. Hij is overtuigd van zijn onschuld en eist vrijspraak.

Kattner (45) werd in mei van dit jaar door de FIFA ontslagen omdat hij afspraken van de wereldvoetbalbond had geschonden. Sinds september vorig jaar had hij Valcke opgevolgd, die zich had beziggehouden met tal van corrupte zaken en daarvoor voor tien jaar is geschorst.