Volgens Jacco Swart, directeur van de Eredivisie en bestuurslid van de associatie voor Europese competities EPFL, zal de opzet van het internationale voetbal op relatief korte termijn veranderen met de invoer van een lucratieve topcompetitie.

Bij het nieuwe format zullen topclubs uit landen als Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, China, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika deelnemen. Swart vreest dat de kloof tussen de rijke clubs en de rest daarbij nog groter wordt.

"Binnen nu en een paar jaar gaan we een wereldwijde voetbalcompetitie zien. Het is een ontwikkeling die niemand meer kan tegenhouden", voorspelt hij.

"Het wordt een exclusief feestje voor de grote clubs. De Super League zal worden aangedreven door wereldwijde tv-gelden, grote sponsors en marketing. Niet door de voetballers zelf. De traditionele voetbalopzet zal ondersneeuwen."

Wat de invoer van een dergelijke topcompetitie voor de grote voetballanden gaat betekenen, weet Swart nog niet. Wel denkt hij dat het flinke risico's met zich meebrengt.

"Het klinkt misschien raar, maar voor die landen is het gevaar groter dan voor kleinere landen als Nederland. Bij de grote competities staan er miljarden op het spel, bij ons miljoenen."

Champions League

Donderdag uitte de EPFL bij monde van Swart al kritiek op het besluit van de UEFA om Engeland, Duitsland, Spanje en Italië vanaf 2018 standaard vier tickets voor de Champions League te geven.

Bij die opzet wordt het voor de kleinere voetballanden als Nederland nog moeilijker om kwalificatie voor het miljoenenbal af te dwingen. Momenteel plaatst de kampioen van de Eredivisie zich nog rechtstreeks voor het toernooi en moet de nummer twee zich via play-offs zien te plaatsen.

De EPFL dreigde donderdag bovendien een overeenkomst met de UEFA, waarin staat dat binnenlandse wedstrijden niet tegelijkertijd met Champions League-duels mogen worden gespeeld, te schrappen.