De club die dit seizoen de Nederlandse landstitel verovert krijgt van de KNVB een gouden kampioensschaal ter ere van het zestigjarig bestaan van de Eredivisie.

De bedoeling is dat de gouden schaal vanaf nu eens in de tien jaar aan de kampioen wordt uitgereikt, meldt de KNVB vrijdag.

Net als in voorgaande jaren is de kampioensschaal gemaakt van tin. Bij de editie van dit jaar zijn de letters en het KNVB-logo er echter niet in gegraveerd, maar van 24 karaats goud.

Eerder vrijdag werd al bekend dat vanwege het zestigjarig jubileum van de Eredivisie bij alle negen wedstrijden uit de vijfde speelronde de aftrap wordt verricht door clubiconen.

Zo zullen NEC-icoon Cees Kornelis en 'mister PSV' Willy van der Kuijlen zaterdagavond de symbolische aftrap verzorgen bij NEC-PSV in De Goffert.

Op dezelfde avond zijn Hugo Hovenkamp (AZ) en Cor Stolzenbach (Willem II) present bij AZ-Willem II en zullen Gerald Sibon (sc Heerenveen) en Kick van der Vall (FC Twente) de teams het veld op leiden en de aftrap verrichten bij sc Heerenveen-FC Twente.

In Rotterdam zal Thijs Libregts de bal symbolisch aan het rollen brengen bij Excelsior-Heracles Almelo.

Muller

Jan van Dijk (FC Groningen) en Aad Andriessen (Sparta Rotterdam) zijn zondag de eregasten bij FC Groningen-Sparta, John Oude Wesselink (Go Ahead Eagles) en René Trost (Roda JC) zijn de clubiconen in De Adelaarshorst, bij Feyenoord-ADO Den Haag zetten Ben Wijnstekers (Feyenoord) en Lex Schoenmaker (ADO) de wedstrijd in gang en Ajax-icoon Bennie Muller is aanwezig bij Ajax-Vitesse.

Op 2 september 1956 was de eerste speeldag uit de historie van de Eredivisie, waardoor de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie vorige week precies zestig jaar bestond.