Trainer Peter Bosz ziet meerdere posities waar Hakim Ziyech, die zondag tegen Vitesse waarschijnlijk debuteert voor Ajax, zou kunnen spelen.

"Er zijn drie of misschien zelfs wel vier posities waarop Ziyech bij ons uit de voeten kan", zei Bosz donderdag op zijn persconferentie in de aanloop naar het thuisduel met de Arnhemmers.

De trainer wilde niet zeggen welke positie voor Ziyech hij tegen Vitesse op het oog heeft, maar mogelijk begint de Marokkaans international als rechtsbuiten. Een andere optie is het middenveld, maar daar heeft Bosz veel keuze.

"Ik zie hem nu nog niet zozeer als een speler voor een bepaalde positie. Ik zie hem vooral als een hele goede speler. Al is hij wel een type middenvelder dat we nog niet hadden bij Ajax. Hij kan iets toevoegen met zijn steekpassen en dat hij zelf ook vaak scoort is natuurlijk lekker voor een trainer."

Bosz benadrukte echter dat van Ziyech niet meteen zijn beste spel verwacht hoeft te worden. "Hij zal moeten wennen en ons spel onder de knie moeten krijgen. Bij Ajax spelen we dichter bij het doel van de tegenstander dan bij FC Twente."

Tete

De 23-jarige Ziyech werkte dinsdag zijn eerste training af bij Ajax, nadat hij met Marokko tegen Sao Tomé en Principe had gespeeld. Marokko won met 2-0, mede dankzij een benutte strafschop van Ziyech. 

Ook Kenny Tete en Kasper Dolberg trainen weer volledig mee en lijken inzetbaar tegen Vitesse. Tete miste de afgelopen week nog de interlands van het Nederlands elftal tegen Griekenland (2-1 verlies) en Zweden (1-1). Hij liep op de training van Oranje een kuitblessure op. 

Dolberg (18) moest de interland van Jong Denemarken tegen Jong Roemenië laten schieten vanwege een heupblessure.

"Dat was beide keren even schrikken, maar het bleek gelukkig allemaal mee te vallen", vertelde Bosz, die donderdag alleen Davinson Sanchez miste op het trainingsveld. De Colombiaanse verdediger keert vrijdag pas terug na interlandverplichtingen.

Krul

Voor de nieuwe doelman Tim Krul, die een jaar geleden zijn kruisband afscheurde, komt het duel met Vitesse te vroeg. "Hij is pas net weer op het veld bezig en dat heeft tijd nodig. Hij zal bovendien eerst nog een paar wedstrijden met Jong Ajax moeten spelen om wedstrijdfit te worden."

De wedstrijd tussen Ajax en Vitesse begint zondag om 16.45 uur in de Arena en staat onder leiding van arbiter Richard Liesveld.

Bekijk het programma en de stand in de Eredivisie