Hans van Breukelen neemt zichzelf twee zaken kwalijk in de mislukte onderhandelingen met Ruud Gullit voor de functie van tweede assistent van bondscoach Danny Blind.

"Ik had Marco van Basten moeten bellen om te vragen of ik het ook aan Ruud kon vertellen. Daarna had ik ook alles op de persconferentie moeten zeggen", erkent de technisch directeur van de KNVB, die woensdag terugkeerde in Nederland na het 1-1 gelijkspel woensdag tegen Zweden.

De bond wilde het vertrek van Van Basten pas na het belangrijke kwalificatieduel in Solna aankondigingen. Van Breukelen wilde daarom niet met Ruud Gullit delen dat de rechterhand van Danny Blind naar de FIFA zou vertrekken.

De oud-doelman wist niet dat Gullit wel was ingelicht door Van Basten. Gullit, die in beeld was om de vertrokken DIck Advocaat op te volgen, vindt het niet kunnen dat Van Breukelen hem daar zelf niet over had verteld en noemde zijn oud-ploeggenoot deze week nog "onbetrouwbaar".

Slapeloze nacht

"Ik heb er wel een slapeloze nacht aan overgehouden", vertelt Van Breukelen. "Ik had die twee zaken liever anders gedaan. Het is niet leuk als je voor onbetrouwbaar wordt weggezet. Ik heb Ruud ook proberen te bellen om uit te leggen waarom het zo is gelopen. Maar hij neemt niet op. Dan houdt het voor mij ook op."

Van Breukelen gaat snel met Blind in gesprek over de opvolging van Van Basten en Advocaat. "We moeten twee man aanstellen", zei Blind met het oog op de volgende interlands met Wit-Rusland (7 oktober) en Frankrijk (10 oktober).

"Het valt nog te bezien of dat voor die duels zal lukken. Met Marco is afgesproken dat hij blijft tot november zolang we geen opvolger hebben gevonden. Ik hoop de staf waarmee ik in 2018 naar het WK in Rusland wil, zo snel mogelijk op orde te hebben."