Het Nederlands elftal is dinsdagavond de kwalificatiereeks voor het WK van 2018 begonnen met een gelijkspel. Oranje kwam in Solna niet langs Zweden: 1-1.

Oranje speelde een sterke eerste helft, maar kwam vlak voor rust toch op achterstand na kinderlijk balverlies van Kevin Strootman rond het eigen strafschopgebied. Marcus Berg profiteerde en trof doel met een fraaie stift.

Na 67 minuten spelen kwam Oranje op gelijke hoogte. Daryl Janmaat zag zijn afstandsschot gekeerd worden, maar Wesley Sneijder stond op de goede plek om de rebound af te maken: 1-1. Invaller Bas Dost leek vlak voor tijd nog de winnende te maken, maar zijn doeltreffende kopbal werd afgekeurd na vermeend duwen.

Frankrijk, de grootste concurrent van Oranje in poule A, kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Wit-Rusland. Bulgarije zegevierde na een doelpuntrijk duel met Luxemburg: 4-3.

Het Nederlands elftal kende vorige week donderdag nog een slechte generale voor het duel met Zweden. Griekenland was in een oefeninterland in Eindhoven met 2-1 te sterk. Ten opzichte van die wedstrijd bracht bondscoach Danny Blind meerdere wisselingen aan in zijn elftal.

Joël Veltman, Jetro Willems en Steven Berghuis raakten hun basisplek kwijt. Virgil van Dijk en Daryl Janmaat keerden terug in de defensie. Davy Klaassen begon op het middenveld, waardoor Wesley Sneijder doorschoof naar de positie van linksbuiten.

Klaassen

Oranje had in de eerste helft weinig te vrezen van Zweden en kreeg voldoende kansen om op voorsprong te komen. Al na vijf minuten spelen werd Klaassen in scoringspositie gebracht na een slim balletje van Strootman, maar de middenvelder stuitte van dichtbij op doelman Robin Olsen.

Tien minuten later voorkwam de Zweed opnieuw een vroege tegentreffer. Weer was het Klaassen met de mogelijkheid, maar de Ajacied kopte een voorzet van Janmaat recht op Olsen af.

Aan de andere kant moest Zweden het vooral hebben van afstandsschoten en standaardsituaties. Zo moest doelman Jeroen Zoet een hard schot van Emil Forsberg tot corner verwerken en schoot John Guidetti een vrije trap in de muur.

Echt gevaarlijk wist Zweden niet te worden, maar Strootman hielp de thuisploeg vlak voor rust alsnog in het zadel. De middenvelder van AS Roma klungelde met de bal rond zijn eigen strafschopgebied, waarna Berg kon profiteren. De voormalig spits van FC Groningen en PSV verschalkte Zoet met een afgemeten stift.

Van Dijk

In de tweede helft maakte Oranje jacht op de gelijkmaker. Binnen vijf minuten kreeg Nederland twee goede kansen, maar kopballen van Klaassen en Van Dijk bleken een prooi voor doelman Olsen.

Nederland bleef druk zetten en zag het veldoverwicht beloond worden met de gelijkmaker. Na een afstandsschot van Janmaat stond Sneijder op de goede plek om de rebound binnen te schieten: 1-1.

In de slotfase hoopte Blind nog de winnende treffer te forceren door Berghuis en Dost te brengen. Laatstgenoemde kreeg vlak voor tijd ook een dot van een kans, maar de spits werkte de bal van dichtbij over.

Dost revancheerde zich vlak voor tijd voor die gemiste kans door raak te koppen, maar zijn treffer werd afgekeurd na vermeend duwen. Oranje slaagde er niet meer in om de 2-1 te maken en begint de WK-kwalificatiereeks met een remise.