Bondscoach Danny Blind heeft drie wijzigingen doorgevoerd in de basisopstelling van het Nederlands elftal voor het WK-kwalificatieduel in en met Zweden.

Joël Veltman, Jetro Willems en Steven Berghuis, afgelopen donderdag nog aan de aftrap in de verloren oefeninterland tegen Griekenland (2-1), zitten op de bank in de Friends Arena van Solna.

Zij maken in de basisformatie plaats voor Daryl Janmaat, Virgil van Dijk en Davy Klaassen.

Daardoor verhuist aanvoerder Wesley Sneijder naar de linksbuitenpositie. Zijn positie op het middenveld wordt ingenomen door Klaassen.

Door de basisplaats van Van Dijk schuift Daley Blind op naar de plek van de gepasseerde Willems aan de linkerkant van de defensie. Janmaat begint rechtsachterin als vervanger van Veltman.

Zweden

De thuisploeg van de nieuwe bondscoach Jan Andersson treedt aan met vier oud-Eredivisiespelers. Marcus Berg en John Guidetti vormen het spitsenkoppel. Aanvoerder Andreas Granqvist staat in het hart van de defensie en centraal op het middenveld is een basisplaats ingeruimd voor Oscar Hiljemark.

Zweden strandde afgelopen zomer in de groepsfase van het EK in Frankrijk. Na het toernooi namen de Scandinaviërs afscheid van onder anderen sterkhouders Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström en Andreas Isaksson.

Het eerste duel in groep A van de WK-kwalificatiereeks begint om 20.45 uur en staat onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Daniele Orsato.

Opstelling Oranje: Zoet; Janmaat, Bruma, Van Dijk, Blind; Klaassen, Strootman, Wijnaldum; Promes, Janssen, Sneijder.

Opstelling Zweden: Olsen; Lustig, Granqvist, Nilsson-Lindelöf, Wendt; Rohden, Fransson, Hiljemark, Forsberg; Guidetti, Berg.