De KNVB wil amateurclubs die hebben gefraudeerd met de belastingaangifte direct uit de competitie halen. 

Dat zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, woensdag in een uitzending van ZEMBLA.

De bond wil clubs waarvan vaststaat dat ze bij de belastingaangfite hebben gefraudeerd uit de competitie verwijderen, nog voor een eventueel faillissement. 

Op dit moment kunnen clubs hun plek behouden door te schikken met de Belastingdienst of naheffingen en boetes te betalen. Maar volgens Van der Zee is dat voorbij: "Als ze willens en wetens de boel hebben geflest, dan moeten ze uit de competitie of teruggezet worden naar een lagere competitie.”

Fraude

In de uitzending van ZEMBLA reageert Van der Zee op een onderzoek dat is gedaan naar de financiële situatie van de clubs. Uit dat onderzoek blijkt dat er sinds 2009 bijna acht miljoen euro belasting niet is betaald door zeven failliete amateurclubs, waarvan twee miljoen euro niet meer te innen is.

Volgens curator Janina Maduro is er een kleine kans dat de fiscus ooit iets van het geld terug ziet. "We hebben het over wat doeltjes, wat ballen en een massagetafel hier of daar", stelt Maduro. "Heel veel is het niet. Er komt nauwelijks geld uit." 

Hoge bedragen

Amateurclubs proberen hoger op de voetballadder te komen door goede spelers te halen en die veel geld te bieden, vaak toegeschoven door sponsors. Amateurclubs van het hoogste niveau betalen vaak beter dan profclubs in de Jupiler League.

De clubs frauderen in veel gevallen door sommige spelers zwart te betalen, waar dus geen loonbelasting over betaald hoeft te worden. Dat is anoniem bevestigd door verschillende spelers aan ZEMBLA. Een van die spelers zegt: 'Ik kreeg enveloppen met geld van een sponsor. Daar werd geen belasting over betaald.'