Wales is maandagavond goed begonnen aan de WK-kwalificatie met een 4-0 zege op Moldavië. Kosovo speelde in het eerste competitieve duel ooit met 1-1 gelijk tegen Finland.

In groep D trok Wales de goede lijn van het EK, waar de halve finales werden gehaald, door. Vlak voor rust scoorden Sam Vokes en Joe Allen en in de tweede helft liet sterspeler Gareth Bale zich gelden met twee doelpunten.

Servië speelde in dezelfde poule met 2-2 gelijk tegen Ierland. De Ieren namen vroeg de leiding door Jeff Hendrick, maar oud-FC Groningen-spelers Filip Kostic en Dusan Tadic zetten Servië na rust op voorsprong. Dankzij Daryl Murphy pakte Ierland toch nog een punt. Bij Servië speelde Ajacied Nemanja Gudelj de hele wedstrijd.

De derde wedstrijd in groep G ging tussen Georgië en Oostenrijk en eindigde in een 2-1 zege voor het bezoekende land. Halverwege leidde Oostenrijk al met 2-0.

Martin Hinteregger opende de score na een kwartier. De tweede treffer kwam op naam van voormalig FC Twente-spits Marc Janko. Marko Arnautovic, ook oud-FC Twente, gaf de assist. Ongeveer een kwartier voor tijd deed Jano Ananidze nog iets terug.

Kosovo

In groep I schreef Kosovo geschiedenis met de eerste competitieve wedstrijd ooit. Daarin werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Finland. Milot Rashica (Vitesse) had een basisplaats en Bersant Celina van FC Twente viel na rust in.

Al snel nam Finland de leiding door een doelpunt van Paulus Arajuuri. Na een uur ging de benutte strafschop van Valon Berisha de boeken in als de eerste treffer van Kosovo ooit.

Kosovo, dat zichzelf in 2008 onafhankelijk van Servië verklaarde, werd in mei van dit jaar aangenomen als lid van de FIFA. Tot op de dag van de wedstrijd bestond er grote onzekerheid over het elftal dat in Finland zou aantreden. Veel spelers kregen pas vlak voor het duel te horen of ze speelgerechtigd waren.

Ook Kroatië-Turkije en Oekraïne-IJsland eindigden in groep I in 1-1. De Kroaten kwamen tegen Turkije vlak voor rust op voorsprong door Ivan Rakitic, maar ook nog in de eerste helft maakte Hakan Calhanoglu gelijk.

IJsland leidde tegen Oekraïne vroeg door een doelpunt van voormalig sc Heerenveen-spits Alfred Finnbogason. In de 41e minuut tekende Andriy Yarmolenko voor de gelijkmaker.