Directe plaatsing voor het EK is maandag verder uit het zicht geraakt voor Jong Oranje door een zege van Jong Slowakije op Cyprus in de kwalificatiereeks.

In Larnaca wonnen de Slowaken, die leiden in de groep, met 3-0. Albert Rusnak van FC Groningen maakte de derde treffer. Jong Oranje verspeelde vrijdag al kostbare punten door met 2-2 gelijk te spelen tegen Wit-Rusland.

De achterstand van de ploeg van bondscoach Fred Grim op Slowakije is daardoor opgelopen tot vijf punten met nog twee duels te gaan. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het EK van 2017 in Polen.

Daarnaast spelen de vier beste nummers twee play-offs om de laatste tickets voor het eindtoernooi. Nederland speelt nog thuis tegen Turkije (6 oktober) en uit Cyprus (10 oktober), die respectievelijk vierde en vijfde staan.

Jong Oranje verdedigt een marge van twee punten op nummer drie Wit-Rusland. De laatste keer dat de ploeg op het EK in actie kwam was in 2013. Destijds werd er in de kwartfinale van Jong Italië verloren.