De FIFA heeft Vitesse-speler Milot Rashica maandag een paar uur voor de eerste competitieve wedstrijd ooit van Kosovo toestemming gegeven om in actie te komen tegen Finland.

"Op dit nieuws waren we de hele week al aan het wachten", aldus een blije Rashica tegen het Kosovaarse RKT Live. "Het zorgde voor veel stress, maar nu we meer compleet zijn, hopen we vanavond een goede kans te hebben op de drie punten."

Kosovo werd in mei van dit jaar toegelaten tot de FIFA en speelt daardoor maandagavond in Finland het eerste WK-kwalficatieduel uit de geschiedenis van de Balkanstaat, die in 2008 de onafhankelijkheid van Servië uitriep.

Veel Kosovaarse spelers hadden echter al interlands gespeeld voor andere landen zoals Albanië, Zwitserland en Noorwegen en moesten speciale dispensatie krijgen van de FIFA om van nationaliteit te wisselen.

Vrijgegeven

De voorbereiding op het duel met Finland werd daardoor aardig in de war geschopt, maar inmiddels zijn bijna alle spelers vrijgegeven.

Eerst kregen Go Ahead Eagles-speler Sinan Bytyqi, Erton Fejzullahu (ex-NEC), Fanol Perdedaj, Bersant Celina, Hekuran Kryeziu, Albert Bunjaku, Enis Alushi, Vedat Muric en Elbasan Rashani al toestemming en een paar uur later was er ook positief nieuws voor Rashica, Alban Meha, Amir Rrahmani, Herolind Shala en Samir Ujkani.

Alleen negentienvoudig Noors international Valon Berisha zit nog in de wachtkamer.

Finland-Kosovo begint maandagavond om 20.45 uur. De andere landen in groep I zijn Kroatië, IJsland, Oekraïne en Turkije.