Ajacied Bertrand Traoré heeft zich zondag met Burkina Faso geplaatst voor de eindronde van de Afrika Cup. 

Burkina Faso had voldoende aan een 2-1 zege op Botswana. De overwinning kwam pas laat tot stand. Banou Diawara zorgde in de achtste minuut van de blessuretijd voor de winnende treffer.

Door de nipte zege kroonde Burkina Faso zich tot groepswinnaar en hield het op basis van het onderlinge resultaat Oeganda achter zich in poule D.

Ajax moet Traoré daardoor in januari en wellicht begin februari missen. Datzelfde geldt voor Hakim Ziyech, die met Marokko al verzekerd is van de eerste plaats in groep F.

De editie van 2017 wordt van 14 januari tot en met 5 februari gehouden in Gabon. Dat land is als gastland automatisch gekwalificeerd.

Ziyech

Naast Gabon, Burkina Faso en Marokko zijn Tunesië, Togo, Congo, Mali, Oeganda, Guinee-Bissau, Egypte, Ghana, Ivoorkust, Algerije, Senegal, Zimbabwe en Kameroen van de partij op het Afrikaans kampioenschap.

Marokko, dat sinds mei al zeker is van deelname, sloot zondag de kwalificatie af met een 2-0 zege op Sao Tomé en Principe. Ziyech maakte in de hoofdstad Rabat zijn eerste interlandtreffer in een competitieve wedstrijd van Marokko. De kerverse Ajacied was eerder wel al trefzeker in een oefenduel.

De 23-jarige Ziyech maakte de 1-0 vanaf de strafschopstip. Aziz Bouhaddouz zette vlak voor tijd de 2-0 eindstand op het scorebord. Karim El Ahmadi keek de hele wedstrijd toe vanaf de bank. Voormalig Heracles Almelo-aanvaller Oussama Tannane had net als Ziyech een basisplaats.