Wim Kieft begrijpt er niets van dat Dick Advocaat en Marco van Basten onlangs hebben besloten om bij het Nederlands elftal te vertrekken als assistent-bondscoach.

De oud-spits van onder meer Ajax en PSV vindt het tweetal onverantwoordelijk. Advocaat vertrok na een korte periode bij Oranje naar Fenerbahçe en Van Basten ruilt zijn functie in voor een rol binnen wereldvoetbalbond FIFA.

"Bij de KNVB heerst op alle gebieden een totaal gebrek aan sterk leiderschap. Dat biedt iemand als Dick Advocaat de ruimte voor mooipraterij, maar die man heeft al z’n geloofwaardigheid verloren", aldus Kieft in zijn column voor De Telegraaf.

Volgens de 53-jarige Amsterdammer is Advocaat puur voor het geld vertrokken bij Oranje. "Hij ging het voetbal iets teruggeven omdat het hem zo veel had geboden en vervolgens breekt hij al z’n beloftes voor geld zoals hij eerder deed in België en Australië."

"Dick is gewoon onbetrouwbaar en voelt evenals Van Basten geen enkele verantwoordelijkheid naar de mensen, die hem hebben aangesteld."

Van Basten

Over Van Basten is Kieft ook allerminst vleiend. Hij vindt dat de oud-trainer van Ajax, sc Heerenveen en AZ het Nederlands elftal net als Advocaat in de steek heeft gelaten.

"Van Basten voelt evenmin enige verplichting naar de internationals van Oranje. Driekwart jaar geleden veegde hij de vloer aan met de opleiding van Ajax en deze week waren de Ajacieden aan de beurt hoewel veel spelers bij Oranje Ajacieden zijn en bij Ajax hun opleiding genoten."

Kieft begrijpt niets van de uitlatingen van Van Basten. "Een verstandig mens maakt niet tweemaal dezelfde fout. Zo slim is Van Basten blijkbaar niet."

Van Breukelen

Daarnaast denkt Kieft dat Hans van Breukelen, zijn oud-ploeggenoot bij PSV en het Nederlands elftal, niet de juiste man is als technisch directeur van de KNVB.

"Ik ken Van Breukelen uit de kleedkamer. Hij was in staat om het laatste beetje kracht en energie bij me te 'vermoorden'. Met zijn hele voorkomen, z'n praatjes, z'n presentatie, Hans slurpte alle energie op. Iedereen stoorde zich aan hem, hoewel hij in de grond een aardige jongen is", aldus Kieft.

"Toch blijft het een keeper. Zoals hij overal in staat, vloekt dat met de praktijkjongens als Van Basten en Advocaat. Het vertrek van die twee heeft ongetwijfeld te maken met de aanwezigheid van Van Breukelen bij de KNVB."

Oranje verloor donderdag de oefeninterland tegen Griekenland met 2-1. Dinsdag begint voor de ploeg van bondscoach Danny Blind de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Zweden.