Het EK volgend jaar in Polen is ver weg voor Jong Oranje. De ploeg van bondscoach Fred Grim kwam vrijdag in de belangrijke kwalificatiewedstrijd in en tegen Wit-Rusland niet verder dan 2-2.

Jong Oranje kwam in Minsk twee keer op achterstand. Ajax-aanvaller El Ghazi kopte na rust de 1-1 binnen en Derrick Luckassen van AZ tekende twaalf minuten voor tijd eveneens met het hoofd voor de 2-2 einstand.

El Ghazi had in blessuretijd ook nog de 3-2 op zijn schoen, maar hij faalde oog in oog met de Wit-Russische doelman Vladimir Vasilyuchek.

Door het gelijkspel blijft Jong Oranje na zes van de acht wedstrijden tweede in de groep met twee punten achterstand en een wedstrijd meer gespeeld dan koploper Jong Slowakije. Om het EK te halen moet Nederland als eerste eindigen in de poule of tot de beste vier nummers twee behoren. De laatste keer dat Jong Oranje aanwezig was op het EK was in 2013, toen in de kwartfinales verloren werd van Jong Italië.

Penalty

In een nagenoeg leeg stadion in Minsk speelde Jong Oranje voor rust zwak, al kwam het onterecht op achterstand na achttien minuten. De bal ging op de penaltystip nadat een Wit-Russische speler de bal op de hand van Jean-Paul Boëtius had gekopt. Pavel Savitski benutte de makkelijk gegeven strafschop.

Het duurde lang voordat de ploeg van Grim dicht bij een doelpunt was. Pas na 35 minuten was er een vrije kopkans voor Ricardo Kishna na een vrije trap van Tonny Vilhena. De inzet van de aanvaller van Lazio ging naast. Niet veel later schoot Bart Ramselaar in de korte hoek naast na passje van Kishna.

In de jacht op de nodige treffers besloot Grim een halfuur voor tijd al Heracles Almelo-spits Vincent Vermeij in te brengen. Boëtius moest plaatsmaken en Nederland werd sterker door de lucht. Riedewald en Vermeij kopten over.

Een kopbal van El Ghazi, 21 minuten voor tijd, was wel op doel en meteen was het raak (1-1). De treffer deed Jong Oranje zichtbaar goed, maar de volgende goal viel aan de andere kant omdat de ploeg van Grim de zaken defensief niet op orde had.

Na een vrije trap stonden drie Wit-Russen zomaar vrij voor doelman Mickey van der Hart. Het was opnieuw Savitski die scoorde (2-1).

Kruising

Twee minuten later was het weer gelijk. Luckassen kopte uit een corner de 2-2 binnen, waardoor Jong Oranje weer mocht hopen op een zege. In de slotfase hadden beide ploegen kans op de overwinning. Van der Hart tikte een vrije trap van Savitski uit de kruising, maar de grootste kans was in blessuretijd voor El Ghazi.

Na een goede aanval nam de 21-jarige aanvaller net niet goed aan en zijn inzet eindigde op het lichaam van de doelman. Daardoor bleef het 2-2 en kan Jong Oranje deelname aan het EK bijna vergeten.

De ploeg van Grim moet volgende maand de laatste twee wedstrijden tegen Turkije (in Alkmaar) en Cyprus (Larnaca) winnen om nog kans te maken op een EK-ticket, al dan niet via een play-off. Nathan Aké en Vilhena missen het duel met de Turken, omdat ze vrijdag hun derde gele kaart in deze kwalificatiereeks kregen.