Met de nederlaag in het vriendschappelijke duel met Griekenland (1-2) nog in het achterhoofd is het Nederlands elftal vrijdag voorzichtig aan de voorbereiding op de uitwedstrijd tegen Zweden in de WK-kwalificatie begonnen.

De basisspelers van donderdag in Eindhoven mochten herstellen in de sportschool. De wisselspelers stonden wel op het trainingsveld in Katwijk.

De spelers en de staf van Oranje lunchen vrijdagmiddag nog gezamenlijk. Daarna mag iedereen voor een dagje naar huis en zien ze elkaar zaterdag weer in Amsterdam.

Bondscoach Danny Blind speelde met de gedachte om tegen Griekenland en Zweden met dezelfde spelers te beginnen. "Maar als ik denk dat ik hier en daar moet wisselen, dan zal ik dat niet nalaten", zegt hij na het matige optreden tegen de Grieken, de nummer 52 van de FIFA-ranglijst.

De spelers moeten snel herstellen van de pijnlijke thuisnederlaag tegen Griekenland, want dinsdagavond in Zweden gaat het er echt om.

"Ze moeten hun hoofd nu snel leegmaken", zei Blind over de Oranje-spelers. "Deze nederlaag moet niet blijven hangen. Tegen de Grieken waren er geen punten te verdienen. Tegen Zweden kunnen we wel winnen of verliezen."

Video: Samenvatting Nederland-Griekenland (1-2)

Uitduels

Opvallend is dat het Nederlands elftal de laatste tijd op vreemde bodem beduidend beter voor dag komt dan voor eigen publiek.

Van de laatste vijf uitduels met Wales (2-3), Engeland (1-3), Ierland (1-1), Polen (1-2) en Oostenrijk (0-2) werd er slechts één niet gewonnen, terwijl Oranje nu zijn laatste vijf thuiswedstrijden heeft verloren.

De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden begint dinsdagavond om 20.45 uur in Solna. Tegelijkertijd worden in poule A ook Bulgarije-Luxemburg en Wit-Rusland-Frankrijk gespeeld.

Het Nederlands elftal traint zondag nog achter gesloten deuren in het stadion van AZ. Maandag vertrekt Oranje naar Stockholm, waar in de Friends Arena van Solna nog een afsluitende training voor het belangrijke duel in Zweden op het programma staat.

Video: Reactie Danny Blind na Nederland-Griekenland