Scheidsrechter Björn Kuipers heeft donderdagavond historie geschreven door tijdens het vriendschappelijke duel tussen Italië en Frankrijk in Bari (1-3) voor het eerst in een interland gebruik te maken van de videoarbitrage.

"Het was een zeer positieve ervaring'', liet de aanwezige FIFA-voorzitter Gianni Infantino na de wedstrijd in het Stadio San Nicola

"Hier is een stukje voetbalhistorie geschreven. We praten er al vele jaren over, maar nu hebben we eindelijk voor de eerste keer een test uitgevoerd tijdens een officiële wedstrijd. Ik hoop dat we bij het WK in 2018 in Rusland deze technologie volledig kunnen gaan gebruiken.''

Kuipers reageerde na afloop eveneens verheugd op de site van de FIFA. "Het was een geweldige ervaring, de spelers accepteerden mijn beslissingen direct. We houden er echt een goed gevoel aan over. Het systeem heeft ons twee keer prima geholpen.''

Bij een omstreden handsbal van de Fransman Layvin Kurzawa was de invloed van de twee videoscheidsrechters, die buiten het stadion waren gestationeerd, volgens Infantino duidelijk zichtbaar en merkbaar.

"Je kon zien dat de arbiter het duel voor een paar seconden onderbrak om contact te zoeken met de videoscheidsrechters. Zij zagen dat het geen strafschop was.''

KNVB

De mondiale primeur voor het gebruik van de videoscheidsrechter was drie weken geleden bij een duel tussen New York Red Bulls II en Orlando City B in de derde divisie van de Amerikaanse competitie.

De internationale spelregelcommissie van de FIFA gaf eerder dit jaar toestemming voor het testen met de videoscheidsrechter.

De KNVB is één van de pioniers op het gebied van de videoarbiter. De Nederlandse voetbalbond testte al twee jaar in de Eredivisie op de achtergrond met het nieuwe systeem. Dit seizoen gebeurt het 'live' bij de nodige duels in het KNVB-bekertoernooi.

"Natuurlijk kunnen we niet alle problemen oplossen, maar laten we vooral proberen om de arbitrage te helpen in cruciale situaties, zonder daarbij de wedstrijd langdurig te onderbreken'', zei Infantino.

De FIFA wil videobeelden vooral gebruiken om te bepalen of er sprake is van een geldig doelpunt, een overtreding, een strafschop of een rode kaart.

Video: Officieel debuut videoscheidsrechter in Amerikaans duel