Het Nederlands elftal heeft donderdagavond de oefeninterland tegen Griekenland verloren. De Grieken waren in het Philips Stadion in Eindhoven met 2-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Danny Blind.

Oranje kwam wel al snel op een 1-0 voorsprong door een goal van Georginio Wijnaldum. Konstantinos Mitroglou maakte nog voor rust gelijk, waarna invaller Giannis Gianniotas de Grieken in de tweede helft de zege bezorgde.

Door de nederlaag heeft het Nederlands elftal nu vijf thuiswedstrijden op rij verloren. De laatste zege in eigen land dateert van maart 2015 tegen Spanje (2-0).

De interland tegen Griekenland was voor Oranje de laatste test voor de start van de WK-kwalificatie. In die kwalificatie is Zweden in Solna dinsdag de eerste tegenstander. Frankrijk, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg zijn de andere landen in groep A.

Video: Samenvatting Nederland-Griekenland (1-2)

Zoet

Oranje had in Eindhoven aanvankelijk weinig te duchten van de Grieken. In de eerste tien minuten waren er schietkansen voor Quincy Promes, Wijnaldum en Wesley Sneijder en niet veel later was het raak. Vincent Janssen gaf de bal laag voor vanaf de achterlijn en via de Griekse verdediger Konstantinos Manolas en Wijnaldum verdween de bal in het doel (1-0).

Aan de andere kant zorgden de Grieken pas na een minuut of twintig voor gevaar. Konstantinos Fortounis testte doelman Jeroen Zoet, die van Blind de voorkeur kreeg boven Jasper Cillessen, met een hard schot van grote afstand.

Mede doordat Oranje bij vlagen defensief kwetsbaar was, volgden er meer Griekse mogelijkheden. Dat leidde ook tot de gelijkmaker. Het centrale verdedigingsduo Daley Blind en Jeffrey Bruma kon niet voorkomen dat Vassilis Torosidis spits Mitroglou op maat kon bedienen. Joël Veltman dekte op zijn beurt niet goed, waardoor Mitroglou van dichtbij kon binnenkoppen (1-1).

Video: Verlies komt hard aan bij Sneijder

Kruising

Oranje was vervolgens de grip op de wedstrijd kwijt. Hoogtepuntje in de eerste helft was nog wel een fraai afstandsschot van Sneijder, maar dat ging net naast. Kort na rust probeerde Janssen het ook van afstand. Zijn schot werd in de korte hoek maar net gekeerd door de Griekse doelman Stefanos Kapino.

Veel meer hoogtepunten waren er lange tijd niet in de tweede helft. Pas 25 minuten voor tijd veerde het Philips Stadion weer even op en opnieuw was dat door een schot van Janssen. De inzet van de spits van Tottenham Hotspur vloog rakelings langs de kruising. Jorrit Hendrix maakte enkele minuten later als invaller zijn debuut voor Oranje.

Bij de eerste kans voor de Grieken na rust was het prompt wel raak. Na een fout van Bruma wist Zoet het schot van Mitroglou in eerste instantie nog te keren, maar de doelman had geen antwoord op de rebound van Gianniotas (2-1).

Een pijnlijke nederlaag dreigde voor Oranje, dat er niet in slaagde om er nog echt een offensief uit te gooien. Invaller Davy Klaassen kreeg nog wel een mogelijkheid op de gelijkmaker. De invaller van Ajax schoot over, waardoor de ploeg van Blind met een slecht gevoel moet toewerken naar het belangrijke kwalificatieduel met Zweden.