Bondscoach Bert van Marwijk is donderdag met Saudi-Arabië goed begonnen aan de laatste ronde in de Aziatische WK-kwalificatie. Thailand werd met 1-0 verslagen.

De overwinning van de ploeg van Van Marwijk in groep B kwam wel laat tot stand. Nawaf Al-Abid benutte in de 84e minuut een strafschop.

Saudi-Arabië had zich in maart van dit jaar verzekerd van de laatste ronde in de WK-kwalificatie door als eerste te eindigen in een groep met onder meer de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat land won donderdag met 2-1 van Japan. Ahmed Khalil scoorde twee keer. De aanvoerder van de Verenigde Arabische Emiraten scoorde in de 22e minuut uit een vrije trap en in de 54e minuut uit een penalty. Daarmee maakte hij de vroege openingstreffer van Keisuke Honda (ex-VVV) ongedaan.

De Japanners kregen genoeg kansen voor de 2-2, maar Hiroshi Kiyotake miste voor open doel en een goal van invaller Takuma Asano werd in de slotfase niet toegekend door de arbitrage, hoewel de bal de doellijn wel leek te hebben gepasseerd.

Bondscoach Vahid Halilhodzic van Japan was dan ook niet blij met de scheidsrechter. "We geven de goals te makkelijk weg, maar ik weet niet wat ik over de arbiter moet zeggen. Het is niet simpel om zijn beslissingen te accepteren. Dit is een vreselijk resultaat."

Australië

In dezelfde poule B wist Australië wel te winnen. De ploeg van bondscoach Ange Postecoglou was in Perth met 2-0 te sterk voor Irak. Massimo Luongo en Tomi Juric, die vorig seizoen nog uitkwam voor Roda JC, maakten de treffers.

In groep A won Iran op de valreep met 2-0 van Qatar. Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen) en Alireza Jahanbakhsh (AZ) scoorden allebei in de laatste minuut. Verder won Zuid-Korea in eigen huis met 3-2 van China en was Oezbekistan met 1-0 te sterk voor Syrië.

De eerste twee landen uit beide poules plaatsen zich voor het WK van 2018 in Rusland. De nummers drie spelen tegen elkaar om te bepalen wie in een play-off met een land uit Noord- en Midden-Amerika mag strijden om een WK-ticket.