Nigel de Jong miste het Europese voetbal en koos er mede daarom voor om woensdag het Amerikaanse LA Galaxy te verruilen voor de Turkse topclub Galatasaray.

"Ik heb zes maanden in Los Angeles gezeten, maar wilde graag weer terug naar Europa", laat De Jong op de website van zijn nieuwe werkgever weten.

"Ik houd van voetbal, ben een echt voetbaldier. Galatasaray bood me de kans terug te keren naar een plek met een echte voetbalatmosfeer. Galatasaray is de grootste club in Turkije. Je hoeft niet met zoveel mensen te spreken om ervan overtuigd te worden hier aan de slag te gaan."

De Jong heeft een duidelijk doel voor ogen. "Ik wil al mijn energie stoppen in de titelstrijd met deze club. Zowel de trainer als Wesley Sneijder zal mij een voorsprong bieden om hier mijn draai te vinden. Ik ben heel blij om hier te zijn. Het had vorig jaar ook al kunnen gebeuren, maar toen kwam het er niet van."

Pitbull

De 31-jarige verdedigende middenvelder wordt door de fans van Galatasaray al vergeleken met Felipe Melo, die in het verleden op dezelfde positie speelde als De Jong. "Ja, ik ken hem. Ik weet ook dat de mensen hier van hem houden. Ik respecteer hem, maar ik ben Nigel de Jong. Ik ben ook erg gepassioneerd."

"Hoe ik genoemd wil worden? Ik heb veel bijnamen: Pitbull, mijn favoriet KingKong, ga maar door. De fans mogen me alles noemen, als het maar niet te gek is."

De Jong ondertekende bij Galatasaray een tweejarig contract. De Amsterdammer begon zijn loopbaan in 2002 bij Ajax. Vervolgens speelde hij voor Hamburger SV, Manchester City en AC Milan. Namens LA Galaxy, waar hij pas sinds februari van dit jaar onder contract stond, kwam hij tot achttien wedstrijden.