Justitie in Zwitserland is een onderzoek gestart naar de financiële praktijken van Franz Beckenbauer bij de toewijzing van het WK voetbal aan Duitsland in 2006.

De Duitse voetbalicoon wordt verdacht van fraude en witwassen. Beckenbauer was voorzitter van het organiserend comité voor het WK 2006.

De Zwitserse autoriteiten bevestigden donderdag dat een publicatie in het tijdschrift Der Spiegel de aanleiding is voor het onderzoek.

Het betreft een reeks dubieuze betalingen van in totaal 10 miljoen Zwitserse franken, omgerekend ruim 9 miljoen euro, tussen 2002 en 2005.

Zwart geld

Ook de Duitse justitie startte in oktober 2015 een onderzoek naar aanleiding van berichten dat Duitsland de organisatie van het WK van 2006 met zwart geld heeft gekocht. Als mogelijke misdrijven noemde justitie fraude, corruptie en verduistering. Wanneer het onderzoek is afgerond, kon ze niet zeggen.

Beckenbauer reageerde toen door toe te geven dat er een fout is gemaakt bij de toewijzing van het WK maar dat er van omkoping geen sprake is.

"Met het oog op een financiële toelage deed de financiële commissie van de FIFA ons een voorstel. Dat zou vandaag de dag fout zijn en daarvoor draag ik als toenmalige voorzitter de verantwoordelijkheid", aldus Beckenbauer maandag in een verklaring.

"Ik wil wel graag verduidelijken dat er geen stemmen zijn gekocht om het WK van 2006 binnen te halen."

Opspraak

Beckenbauer kwam ook in opspraak in verband met een deal die hij zou hebben gesloten met de omstreden voormalig FIFA-functionaris Jack Warner.

Kort voor de verkiezing van de WK-organisator in 2000 tekende Beckenbauer een dubieus contract met Warner, waarin de inmiddels voor het leven geschorste bestuurder uit Trinidad en Tobago WK-tickets en steun aan coaches van de CONCACAF werd beloofd in ruil voor steun voor het Duitse WK-bid.

Duitsland kreeg het WK 2006 bij de verkiezing in 2000 toegewezen met 12 stemmen tegen 11.