Voetbal

Ziyech zet handtekening onder vijfjarig contract bij Ajax

Hakim Ziyech heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij Ajax. De middenvelder doorstond dinsdag de medische keuring in Amsterdam.

FC Twente ontvangt een vast bedrag van elf miljoen euro voor de 23-jarige spelmaker, bevestigden de Amsterdammers op de clubsite.

Het financieel geplaagde Twente houdt acht miljoen euro over aan de transfer. Volgens commercieel directeur Jan van Halst was de transfer onvermijdelijk. "Hij is toe aan een volgende stap. Voor de club zijn de transferopbrengsten gewenst. Deze worden aangewend voor de verdere financiële gezondmaking van FC Twente."

Ziyech stond nog tot medio 2018 onder contract bij FC Twente, waar hij na zijn komst in de zomer van 2014 al snel uitgroeide tot sterspeler. In totaal was de linkspoot goed voor 68 Eredivisiewedstrijden en dertig competitiedoelpunten voor de Tukkers.

De in Nederland geboren international van Marokko doorliep de jeugdopleiding van sc Heerenveen en debuteerde in augustus 2012 in het betaalde voetbal bij de Friezen.

Trots

Trainer Peter Bosz ziet in Ziyech voornamelijk een middenvelder. In de Arena zal de nieuwe aanwinst daarom met onder anderen Davy Klaassen, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj, Jaïro Riedewald, Daley Sinkgraven, Donny van de Beek en Lasse Schöne moeten gaan strijden om drie plekken.

"Concurrentie maakt je alleen maar beter", toont Ziyech zich strijdlustig. "Ik wil bij Ajax de lijn van FC Twente doortrekken met veel goals en assists. Ik wil hier mooie dingen laten zien en uiteindelijk prijzen winnen. Hopelijk worden we dit seizoen landskampioen. Daar gaan we met deze talentvolle selectie alles aan doen."

Ziyech had zijn zinnen aanvankelijk op een buitenlandse transfer gezet, maar kwam daar na overleg met zijn familie op terug. "Ik wil eerst kampioen van Nederland worden. Bij Ajax kan dat. Ik ben heel trots dat ik deze overstap heb gemaakt."

"Ik heb gister heel lang gewacht tot het eindelijk rond was. Toen ik 's avonds laat het verlossende telefoontje kreeg was ik enorm blij. Ik heb heel lang toegeleefd naar de dag waarop ik eindelijk een transfer zou maken."

Belangstelling

Naast Ajax zouden ook Swansea City, Burnley, Fenerbahçe en Anderlecht om de handtekening van Ziyech gestreden hebben. De aanvallende middenvelder had echter een voorkeur voor de Amsterdammers.

Onlangs liet directeur voetbalzaken Marc Overmars nog weten dat Ajax geen poging zou ondernemen om de oud-jeugdinternational van Nederland over te nemen van FC Twente.

"Toen ik dat hoorde dacht ik: oké, dan niet", zegt Ziyech daarover. "Maar uiteindelijk heeft Ajax zich toch gemeld. We hebben de situatie toen met elkaar besproken, maar de inhoud van dat gesprek houd ik voor mezelf."

Vermeende belangstelling voor een tweetal middenvelders zou de aanleiding zijn geweest om Ziyech alsnog te verleiden tot een transfer naar Ajax.

Lees meer over:
Tip de redactie