Ook Van Basten vertrekt als assistent-bondscoach bij Oranje

Marco van Basten vertrekt als assistent-bondscoach bij het Nederlands elftal. Hij heeft een aanbieding op zak van wereldvoetbalbond FIFA.

De KNVB bevestigt dinsdag dat Van Basten een aanbieding van de FIFA op zak heeft. 

"De FIFA heeft mij benaderd om bij hen aan de slag te gaan. De bond staat aan de vooravond van vernieuwing en hervorming van het voetbal en wil daarbij gebruik maken van mijn ideeën en opvattingen over zaken als spelregels, regelgeving en programmering."

"Ik vind dat een eervolle uitnodiging", zegt de 51-jarige oud-spits. "Met Danny Blind heb ik afgesproken dat ik tot uiterlijk de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar - Luxemburg uit - assistent blijf. Tenzij er voor die tijd een opvolger is gevonden.”

Advocaat

Het vertrek van Van Basten is een nieuwe tegenvaller voor bondscoach Danny Blind, die eerder al assistent Dick Advocaat verloor aan Fenerbahçe.

Teammanager Hans Jorritsma vertrekt aan het eind van dit jaar ook noodgedwongen bij Oranje. Na vorig seizoen stopte oud-spits Ruud van Nistelrooij eveneens als assistent.

Ruud Gullit, die onlangs zelf afzag van een rol als assistent-bondscoach bij Oranje, liet eerder maandagavond bij RTL Late Night al weten dat Van Basten vertrekt.

"Marco heeft mij zelf gebeld en mij dat verteld. Hij vond dat ik dat moest weten tijdens mijn onderhandelingen met de KNVB", bevestigde Gullit, die er tijdens die onderhandelingen niet uitkwam met technisch directeur Hans van Breukelen.

Zweden

Van Basten was tussen 2004 en 2008 bondscoach van Oranje en verbond zich vorig jaar als assistent-bondscoach opnieuw aan het Nederlands elftal. Eerder was hij hoofdtrainer van Ajax, sc Heerenveen en AZ.

Binnen de KNVB zou zijn afgesproken om de beslissing van Van Basten pas na het WK-kwalificatieduel van Oranje met Zweden van volgende week dinsdag naar buiten te brengen. Donderdag oefent Nederland in Eindhoven nog tegen Griekenland.

Eerder maandag maakte de KNVB bekend dat directeur betaald voetbal Bert van Oostveen per 1 september stopt.

Lees meer over:
Tip de redactie