De KNVB heeft maandagmiddag bevestigd dat Bert van Oostveen per 1 september zijn functie als directeur betaald voetbal neer zal leggen.

Gijs de Jong moet de opvolger worden van Van Oostveen, zo laten ingewijden bij voetbalbond weten. De Jong is al operationeel directeur bij de KNVB, waar hij sinds 2003 werkt. De afgelopen twee jaar was hij ook competitiemanager van de bond. Het besluit om De Jong laten promoveren moet nog langs de ondernemingsraad.

De raad van commissarissen van de voetbalbond (rvc) zal de beoogde benoeming van De Jong op de eerstvolgende vergadering betaald voetbal voordragen.

Ondanks het missen van het EK besloot de rvc van de KNVB eind vorig jaar om Van Oostveen te herbenoemen als bestuursvoorzitter betaald voetbal, voor een periode van drie jaar. Amper tien maanden later vertrekt de 45-jarige bestuurder uit Amstelveen alsnog.

Van Oostveen zal voorlopig wel in dienst blijven bij de voetbalbond. Hij blijft de toernooidirecteur van het EK voor vrouwen dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden en hij blijft fungeren als secretaris-generaal van de KNVB.

Houdbaar

"De afgelopen tijd als bestuursvoorzitter betaald voetbal is mooi, maar tegelijkertijd bovenmatig intensief geweest", aldus de 45-jarige Van Oostveen, die zes jaar geleden Henk Kesler opvolgde als directeur betaald voetbal, in een persbericht van de KNVB.

"Daarom heb ik de zomerperiode deels gebruikt om eens goed na te denken over mijn eigen toekomst."

"Veel projecten slaagden, veel ambities werden waargemaakt, sommige niet. Het was fijn om te werken in het betaald voetbal, maar tegelijkertijd moet je je ogen ook niet sluiten voor de realiteit. Die realiteit is dat leiderschap - zeker in het betaald voetbal - niet onbeperkt houdbaar is."

"Ik heb altijd gezegd dat je dit soort functies nooit langer dan tussen de zes en acht jaar moest doen. Dat bracht me tot de conclusie dat het tijd wordt voor nieuwe uitdagingen. Op verzoek van de KNVB blijf ik nog wel even aan."

Hiddink

Van Oostveen lag als hoofdverantwoordelijke voor de personele beslissingen bij het Nederlands elftal al langere tijd onder vuur. Hij ontsloeg Guus Hiddink vorige zomer al een jaar na zijn aanstelling als bondscoach.

Het langetermijnplan om assistent-coach Danny Blind door te schuiven werd vervroegd uitgevoerd, maar ook de opvolger van Hiddink kon Oranje niet naar het EK 2016 in Frankrijk leiden.

De KNVB kreeg ook veel kritiek voor het handelen in de licentiezaak van FC Twente. De club werd teruggezet naar de Jupiler League, maar dwong via de rechter toch een plek in de Eredivisie af.

Van Oostveen was in 2012 ook verantwoordelijk voor het aanstellen van Louis van Gaal als bondscoach van Oranje, als opvolger van Bert van Marwijk. De Amsterdammer leidde het Nederlands elftal op het WK van 2014 naar de derde plek en vertrok daarna naar Manchester United.

De KNVB stelde in juni Hans van Breukelen aan als technisch directeur, een functie die Van Oostveen lang niet nodig achtte bij de nationale bond. Met de benoeming van de oud-keeper viel een aantal taken weg uit het pakket van de directeur betaald voetbal.

Van Praag

KNVB-voorzitter Michael van Praag prijst Van Oostveen. "Ik ken Bert persoonlijk al heel lang en heb zowel als voorzitter van de ECV, als de afgelopen jaren als bondsvoorzitter van de KNVB zeer intensief met hem samengewerkt. Ik heb diepe bewondering voor de dingen die hij in uiterst moeilijke omstandigheden allemaal heeft bereikt."

Ook Johan Lokhorst, de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc) van KNVB, benadrukt de successen onder Van Oostveen in de afgelopen zes jaar.

"We zijn Bert bijzonder erkentelijk voor zijn bijdrage aan het betaald voetbal. Zijn kennis, kunde en bestuurlijke vaardigheden, gekoppeld aan een tomeloze energie hebben ons veel gebracht. Er is onder zijn leiding veel bereikt in een tijd van economische recessie en een snel veranderend voetballandschap."