Voetbal

Henry denkt dat België met juiste mentaliteit geschiedenis kan schrijven

Thierry Henry denkt dat de Belgische ploeg geschiedenis kan schrijven, als de mentaliteit verandert. De oud-topvoetballer begint maandag aan zijn nieuwe baan als assistent-bondscoach van Rode Duivels.

Vrijdag werd bekend dat Henry aangesteld is als assistent van de nieuwe bondscoach Roberto Martinez. Zij moeten België naar succes leiden op het WK 2018 in Rusland.

De vorige bondscoach Marc Wilmots vertrok na het teleurstellende EK in Frankrijk, waarin de Belgen in de kwartfinale werden uitgeschakeld door Wales.

"Het is een mooie uitdaging", zegt Henry over zijn nieuwe baan tegen SkySports. "Een van de dingen waar we aan moeten gaan werken is de mentaliteit van het team. Ze kunnen geschiedenis schrijven, het is een kwestie van geloof in jezelf."

Generatie

Henry was als speler succesvol met onder meer Arsenal, FC Barcelona en het nationale elftal van Frankrijk. Het is zijn eerste baan als trainerbij de senioren, de 39-jarige Henry was na zijn carrière vooral actief als analyticus.

"Als speler groeide ik op in een generatie die niet meteen het geloof had waartoe het in staat was. Frankrijk miste het WK van 1990 en 1994. Het team stond bekend als een stel goede voetballers. Maar als je wilt winnen, komen er ook andere zaken om de hoek kijken."

Later won Henry met Frankrijk het WK in 1998 en het EK in 2000. "Je moet beseffen dat het echt mogelijk is. We weten dat het lastig is om van een team een écht team te maken. Maar dat is nu wel ons doel."

"Je hebt geloof, kwaliteit, een plan, begeleiding en een identiteit nodig. Maar vooral geweldige spelers. Ze moeten goed begrijpen wat er op het spel staat en dat ze in staat zijn om geschiedenis te schrijven."

Cyprus

"Van de eerste wedstrijd vrijdag tegen Cyprus denkt iedereen dat het makkelijk wordt, maar het wordt een extreem lastige pot", stelt Henry. "Het veld, de condities en de hitte zorgen ervoor dat het zwaar zal worden."

"Tegenwoordig zijn er geen kleine landen meer. We hebben allemaal gezien wat IJsland op het EK gepresteerd heeft. Een uitwedstrijd op Cyprus is gewoon erg lastig."

Henry ziet zijn baan bij de Belgische bond als een opstap voor een lange trainerscarrière. "Je moet beginnen bij het begin. De samenwerking met Roberto Martinez, die enorm veel ervaring heeft als trainer, zal voor mij erg belangrijk zijn."

"Ik vind het mooi om met deze goede spelersgroep te kunnen werken. Ik was al fan van België en nu ga ik zelf met ze werken. Laten we zien hoe ver we kunnen komen."

België zit in groep H van de WK-kwalificatie met behalve Cyprus ook Bosnië, Griekenland, Estland en Gibraltar.

Lees meer over:
Tip de redactie