Heracles Almelo heeft ADO Den Haag zondag het eerste puntenverlies van deze competitie bezorgd. Mede door een gemiste penalty van ADO-spits Mike Havenaar tien minuten voor tijd bleef het 1-1 in het Kyocera Stadion. AZ won met 2-0 van NEC.

Bij ADO-Heracles had Havenaar na een klein halfuur nog wel voor de gelijkmaker gezorgd namens de thuisploeg door op aangeven van Gervane Kastaneer knap binnen te schieten in de verre hoek.

Heracles was in de achttiende minuut op voorsprong gekomen in Den Haag via Robin Gosens, die profiteerde van een foutje van ADO-doelman Ernestas Szetkus.

Havenaar kreeg in de tachtigste minuut de kans om het duel vanaf elf meter te beslissen, maar de Japanner zag zijn 'Panenka' over het doel van Heracles-keeper Bram Castro gaan.

ADO was het seizoen onder de nieuwe trainer Zeljko Petrovic begonnen met drie competitiezeges op rij, maar de ploeg verzuimde om net als koploper Feyenoord op twaalf punten te komen. Heracles pakte zijn vijfde punt en staat voorlopig tiende.

Vertrouwen

Dankzij de drie overwinningen uit de eerste drie duels begon ADO vol vertrouwen. Het was echter Heracles dat na ruim een kwartier op voorsprong kwam en dat mocht ADO-doelman Setkus zich aanrekenen. De Litouwer had in de eerste duels juist veel indruk gemaakt met solide optredens, maar ging bij een vrije trap van Iliass Bel Hassani in de fout.

Setkus verzuimde de bal klemvast te pakken, waardoor die zo voor de voeten van Gosens rolde. De Duitser schoot eenvoudig binnen: 0-1. Ook daarna was de Litouwer van slag. Met name bij hoge ballen zat de doelman vaak mis, al kostte dat geen tegentreffers.

ADO kwam wel snel terug in de wedstrijd door een treffer van Havenaar. De lange spits liet met een harde knal vanaf de linkerkant van het strafschopgebied in de verre hoek doelman Castro kansloos: 1-1.

Ook daarna was het vooral ADO dat aandrong, al was Bel Hassani met een schot van afstand nog wel dichtbij een doelpunt. Havenaar kreeg nog enkele kopkansen, maar die waren niet aan hem besteed. Dat gold in de slotfase ook voor de strafschop, die op jammerlijke wijze de mist in ging.

"Ik dacht: ik heb al een penalty genomen dit seizoen, dus de keeper duikt gelijk in een hoek", verklaarde Havenaar bij FOX Sports zijn keuze voor een 'Panenka'. "Maar ik gaf de bal te veel snelheid mee."

AZ-NEC

AZ won later op de dag in eigen huis met 2-0 van NEC. Dabney dos Santos zette AZ vlak voor rust op voorsprong, waarna Alireza Jahanbakhsh ruim een kwartier voor tijd de eindstand op 2-0 bepaalde.

Fred Friday, een van de uitblinkers, zag zijn eerste competitietreffer worden geannuleerd wegens buitenspel. NEC speelde ruim 35 minuten lang met een man minder, na een rode kaart voor Julian von Haacke.

Door de eenvoudige zege klom AZ naar de zesde plaats op de ranglijst. De Alkmaarders hebben vooralsnog zeven punten bij elkaar gesprokkeld, twee meer dan NEC, dat elfde staat.

Antwoord

Jahanbakhsh had de score al in de eerste helft moeten openen. De buitenspeler gleed echter half uit en schoot naast. Op een kopbal van Joris van Overeem, na een fraaie pass van Stijn Wuytens, had de Franse doelman Joris Delle een antwoord. Aan de overzijde werd diens Alkmaarse collega Sergio Rochet op de proef gesteld door de snelle Kévin Mayi. De sluitpost redde met enige moeite.

Vlak voor rust werd het toch 1-0, verdiend. Een voorzet van Van Overeem bereikte Dos Santos via het hoofd van de Poolse verdediger Wojciech Golla en de linksbuiten van AZ had de bal voor het inknikken. Die tegenvaller dwong NEC na de hervatting tot meer offensieve risico's. De thuisclub kreeg tezelfdertijd ruimte voor counters.

De eerste was meteen wedstrijdbepalend. Von Haacke greep Friday onnodig vast en kreeg geel. Het was de tweede voor de Duitser, al bestraft voor een iets te wilde tackle.

Met tien man moest NEC achteruit. Jahanbakhsh had de wedstrijd al eerder kunnen beslissen tegen zijn voormalige werkgever hij faalde in de afwerking. Uiteindelijk haalde hij zijn gram op aangeven van Friday.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma van de Eredivisie