PSV heeft zondag voor de eerste keer dit seizoen puntenverlies geleden. De regerend landskampioen kwam in eigen huis niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen FC Groningen.

PSV speelde ruim 55 minuten met een man meer, na een rode kaart voor Juninho Bacuna. Luuk de Jong miste vlak voor rust een strafschop namens de Eindhovenaren.

Door de teleurstellende remise heeft PSV nu twee punten achterstand op koploper Feyenoord, dat zaterdag al met 4-1 won van Excelsior en nog wel zonder puntenverlies is.

PSV begon stroef aan het duel. FC Groningen beet af en toe fel van zich af en hield het achterin goed dicht. Het was dan ook lang wachten op de eerste echte kans.

Jürgen Locadia had PSV in de 24e minuut op voorsprong kunnen koppen. De buitenspeler werd in stelling gebracht door Luciano Narsingh, maar hij knikte recht op doelman Sergio Padt.

FC Groningen loerde op de counter en werd na een klein half uur spelen bijna in het zadel geholpen door Andrés Guardado. De controleur van de thuisclub leed knullig balverlies op het middenveld, maar werd op de doellijn geholpen door ploeggenoot Héctor Moreno.

Tegenvaller

PSV kreeg een paar minuten later een tegenvaller te verwerken. Locadia moest geblesseerd het veld verlaten. Bij een vrije trap schoot het in zijn lies. Hij werd vervangen door Gastón Pereiro.

FC Groningen moest in de 32e minuut met tien man verder. Bacuna werd na zijn zoveelste overtreding met twee keer geel en dus rood van het veld gestuurd door scheidsrechter Bas Nijhuis.

Het was voor de bezoekers het startsein om nog meer terug te zakken en PSV al het balbezit te gunnen. De Eindhovenaren hadden in het restant van de eerste helft moeite om een gaatje te vinden in de Groningse defensie, maar kregen in de 44e minuut een uitgelezen mogelijkheid om alsnog op voorsprong te komen.

Na een overtreding van Hans Hateboer op Narsingh mocht De Jong vanaf elf meter aanleggen. De aanvoerder van PSV schoot echter veel te slap in en zag Padt, die bleef staan, simpel redding brengen.

Eenrichtingsverkeer

In de tweede helft was het eenrinchtingsverkeer richting de goal van FC Groningen, dat De Jong dankbaar mocht zijn dat het in de openingsfase niet op achterstand kwam. De spits liet op aangeven van Jetro Willems een enorme kans liggen.

Padt toonde zich in het vervolg een sta-in-de-weg. Wat PSV ook probeerde, de bal wilde er maar niet in. Zo probeerde Pereiro het van grote afstand en schoot de invaller net naast na een fraaie individuele actie.

PSV pompte in de absolute slotfase alle ballen in het strafschopgebied van FC Groningen. Het leverde nog een grote kans op voor De Jong, maar hij slaagde er opnieuw niet in om van dichtbij uitblinker Padt te passeren.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma van de Eredivisie