Tim Krul verdedigt dit seizoen het doel van Ajax. De 28-jarige Nederlander komt op huurbasis over van Newcastle United.

De Hagenaar is de opvolger van Jasper Cillessen, die eerder op donderdag een vijfjarig contract tekende bij FC Barcelona.

Krul degradeerde afgelopen seizoen met Newcastle naar het Championship, al speelde hij door een zware knieblessure alleen aan het begin van de jaargang wat wedstrijden. Hij verlengde eerder deze week zijn contract bij Newcastle nog tot medio 2018.

"Ik vind niet veel clubs gelijkwaardig aan Newcastle. Ajax zit wel in die categorie", verklaart Krul zijn huurtransfer op de website van de Amsterdammers. "Bij Ajax voetballen veel talenten en ik kijk ernaar uit om de ervaring die ik de afgelopen tien jaar heb opgebouwd door te geven aan de jongens hier."

"Toen ik de sms van Marc Overmars (directeur voetbalzaken, red.) kreeg dat ik hier kon spelen, was ik zeer dankbaar. Ajax is een fantastische club. Ik vind het altijd mooi om met het Nederlands elftal in de Arena te voetballen. Dat ik hier straks met Ajax speel, is alleen maar fantastisch."

Wedstrijdritme

Op 17-jarige leeftijd verkaste Krul van ADO Den Haag naar Newcastle. Op St. James' Park groeide hij vervolgens uit tot eerste keus en international.

Vorig jaar oktober raakte de achtvoudig international van Oranje ernstig geblesseerd aan zijn knie in de interland tegen Kazachstan. Sindsdien speelde hij geen wedstrijd meer. "Het gaat goed. Ik ben momenteel op het veld bezig met de keeperstrainers en daarna zal ik langzaam aansluiten bij groep. We zullen het per dag bekijken."

Komende zondag zal Krul nog niet keepen in de competitiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. "Dat wordt pas na de interlandperiode. En dan moet ik waarschijnlijk eerst wel een paar wedstrijden in het tweede elftal spelen, want wedstrijdritme is anders dan trainingsritme."

Cillessen

Bij Ajax moet Krul het gat dichten dat Cillessen heeft achtergelaten. Daags na de ontluisterende uitschakeling door FK Rostov in de laatste voorronde van de Champions League verbond de doelman zich aan Barcelona.

Trainer Peter Bosz had in een eerder stadium al aangekondigd een nieuwe sluitpost aan te willen trekken en geen eerste keeper te zien in Diederik Boer of André Onana.