AZ heeft zich donderdag eenvoudig geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League. De Alkmaarders hielden FK Vojvodina op 0-0 in het AFAS Stadion en waren zo over twee wedstrijden met 3-0 te sterk voor de Serviërs.

Vorige week won de ploeg van trainer John van den Brom door goals van Stijn Wuytens (twee) en Fred Friday in Novi Sad.

Als gevolg daarvan stond er in de return op Nederlandse bodem nauwelijks meer iets op het spel, waardoor het een bijzonder matig schouwspel werd in Alkmaar.

AZ miste daardoor de kans om het clubrecord van vier Europese overwinningen op rij te evenaren. Vooral Friday en Mattias Johansson verzuimden fraaie mogelijkheden te benutten.

Aan de andere kant werd AZ-doelman Sergio Rochet nauwelijks op de proef gesteld door de Serviërs, met ex-Ajacied Dejan Meleg als aanvoerder.

Doel

"We hebben niet op een manier gespeeld zoals we dat willen", analyseerde Van den Brom. "Laten we nu maar blij zijn dat we verder zijn. Het speelt natuurlijk mee dat we vorige week zo ruim hebben gewonnen. Daarbij speelt de temperatuur ook een rol."

"We hebben ons doel gehaald met het bereiken van de groepsfase. In drie van de vier duels in de voorrondes hebben we de nul gehouden. Laten we nu maar eens kijken hoe we in de groepsfase kunnen presteren."

Vrijdag is de loting voor de groepsfase van de Europa League. Naast AZ vertegenwoordigen ook Ajax en bekerwinnaar Feyenoord Nederland in het tweede Europese clubtoernooi.

AZ zit bij de loting in pot 2. Bij een uitschakeling van Olympiakos zouden de Alkmaarders in de gunstigere pot 1 terechtkomen, maar de Grieken ontdeden zich na verlenging van het Portugese FC Arouca.

Bekijk de uitslagen in de Europa League