De directie van Feyenoord stelt dat de club niet anders kan en wel drastische maatregelen moet nemen rondom Europese thuisduels, om te voorkomen dat de Rotterdammers een nog strengere straf krijgen van de UEFA.

"Dit zijn maatregelen die we met pijn in ons hart nemen, maar die in onze ogen allerminst overdreven en absoluut noodzakelijk zijn", zegt commercieel directeur Mark Koevermans op de site van Feyenoord.

De bekerwinnaar maakte dinsdag bekend dat de capaciteit van De Kuip dit seizoen bij de thuisduels in de Europa League bijna wordt gehalveerd naar circa 26.000. Bovendien worden er netten van minimaal tien meter hoog opgehangen langs het hele veld en worden er extra stewards ingezet.

De maatregelen zijn een reactie op de voorwaardelijke straf van twee duels zonder publiek die Feyenoord kreeg van de UEFA naar aanleiding van wangedrag van een deel van de aanhang bij het laatste Europese thuisduel, op 26 februari 2015 tegen AS Roma.

"We liggen onder een vergrootglas bij de UEFA", aldus algemeen directeur Eric Gudde. "Eén aansteker die op de verkeerde plaats terechtkomt, kan voor de UEFA al aanleiding zijn om Feyenoord een wedstrijd zonder publiek te laten spelen of op termijn zelfs een volledig seizoen uit te sluiten van Europees voetbal."

"Als voltallige directie vinden wij dat wij de volledige verantwoordelijkheid moeten nemen om het risico hierop zoveel mogelijk te beperken. Daarom hebben we deze maatregelen genomen."

Kosten

Gudde geeft aan dat een wedstrijd zonder publiek rampzalig zou zijn voor Feyenoord, zowel wat betreft het imago van de club als financieel.

"Daarnaast zouden tienduizenden supporters ernstig worden gedupeerd. Het mag niet meer voorkomen dat de club en haar echte supporters gestraft worden omdat een kleine groep zich niet weet te gedragen."

"Honderd procent garantie dat het niet opnieuw misgaat, hebben we niet. Die zou er alleen zijn als we alle thuiswedstrijden achter gesloten deuren zouden spelen. Omdat dit tegen de principes van de club is, hebben we maatregelen genomen waarbij het risico op nieuwe wanordelijkheden zoveel mogelijk wordt beperkt."

Volgens Koevermans zullen de maatregelen Feyenoord zo'n half miljoen euro per wedstrijd kosten door misgelopen inkomsten en extra kosten.

Feyenoord plaatste zich als bekerwinnaar rechtstreeks voor de groepsfase en hoort vrijdag bij de loting in Monaco tegen welke drie clubs het daarin een thuis- en uitwedstrijd speelt.