Feyenoord zal dit seizoen tijdens Europese thuiswedstrijden de capaciteit van De Kuip terugbrengen naar circa 26.000 en langs het hele veld netten ophangen.

Ook zullen bij de Europa League-wedstrijden van de Rotterdammers extra stewards worden ingezet, zo maakt Feyenoord dinsdag bekend op de site van de club.

De maatregelen zijn een reactie op de voorwaardelijke straf van twee duels zonder publiek die de bekerwinnaar van de UEFA kreeg naar aanleiding van het laatste Europese thuisduel, op 26 februari 2015 tegen AS Roma.

Een deel van de Feyenoord-aanhang misdroeg zich tijdens die wedstrijd, onder meer door het gooien van voorwerpen op het veld, het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van trappen. Het gooien van een opblaasbanaan in de buurt van de Ivoriaan Gervinho van AS Roma werd bovendien als racistisch geïnterpreteerd door de UEFA.

Bij een nieuwe overtreding kan de voorwaardelijk sanctie worden omgezet in een onvoorwaardelijke sanctie. Volgens Feyenoord is het duidelijk dat "de UEFA dit seizoen nadrukkelijk zal bekijken of de club haar zaken bij thuiswedstrijden onder controle heeft". Daarom is er besloten om de drastische maatregelen te nemen.

"We liggen onder een vergrootglas bij de UEFA", zegt algemeen directeur Eric Gudde. "Eén aansteker die op de verkeerde plaats terechtkomt, kan voor de UEFA al aanleiding zijn om Feyenoord een wedstrijd zonder publiek te laten spelen of op termijn zelfs een volledig seizoen uit te sluiten van Europees voetbal."

Loting

De Kuip heeft normaal gesproken een capaciteit van 51.117, maar bij Europese thuisduels zal dit seizoen het aantal zitplaatsen bijna gehalveerd worden door het sluiten van alle vakken direct aan het veld en het sluiten van een deel van de vakken op de eerste ring.

De netten van ten minste tien meter hoog moeten voorkomen dat er voorwerpen op het veld worden gegooid.

De maatregelen kosten Feyenoord zo'n 500.000 euro per wedstrijd.

De loting voor de groepfase van de Europa League vindt vrijdag plaats. Feyenoord is zeker van minimaal drie Europese thuiswedstrijden dit seizoen.