Ajax-trainer Peter Bosz vindt dat zijn elftal verder had moeten zijn. Woensdag spelen de Amsterdammers de cruciale terugwedstrijd in de play-offs van de Champions League tegen FK Rostov.

Ajax speelde vorige week thuis met 1-1 gelijk tegen de Russen. Bij uitschakeling kan de seizoenstart van de ploeg van Bosz als mislukt bestempeld worden.

In de eerste drie competitiewedstrijden liet Ajax al vijf punten liggen. "We kunnen er omheen draaien, maar wij móéten thuis van Roda JC en van Willem II winnen", is Bosz helder.

"Ik vind het Ajax-onwaardig als je verliest, zeker de manier waarop. Verliezen kan altijd een keer gebeuren, als je twintig keer op de lat schiet en heel veel pech hebt. Maar dat was niet het geval, we hadden het volledig aan onszelf te wijten."

Ajax zal zich snel moeten herstellen, want woensdag staan er miljoenen op het spel. "Je vraagt je vooral af: hoe kan het in hemelsnaam?", zegt Bosz tegen Ajax TV. "Ik kijk de wedstrijd uiteraard terug. Dan zie je dat we een heleboel dingen heel slecht doen."

Breed of achteruit

"In balbezit duurde het veel te lang voordat we voorin waren. Er wordt veel te veel breed of achteruit gespeeld."

"De jongen aan de bal wordt vaak verweten dat hij de bal terugspeelt. Maar als hij geen afspeelmogelijkheden vóór zich heeft, dan wordt hij gedwongen om terug te spelen. Het heeft geen zin om een blinde bal vooruit te spelen. Dus kijk je naar de veldbezetting die niet goed is."

"Ik wil graag middenvelders die tussen die linies spelen", legt Bosz uit. "Dus niet middenvelders die de bal komen ophalen bij de centrale verdedigers. Daar is nog een hoop verbetering te halen."

Daarnaast liet de intelling van Ajax tegen Willem II simpelweg te wensen over, zo beaamde ook verdediger Joël Veltman.

Bosz daarover: "Jonge spelers moeten in staat zijn om twee keer in een week volle bak te gaan. Wat dat betreft vind ik dat ik ze wel wat kwalijk mag nemen."

Aanvallende speelwijze

De aanvallende speelwijze die Bosz voor ogen heeft brengt gevaren met zich mee, beseft de trainer terdege. "Bij de manier waarop we spelen worden onze fouten meteen afgestraft. Wij kregen weinig kansen, maar Willem II ook. Zij scoren alleen twee keer, omdat wij veel ruimte weggeven."

"Dat is inherent aan onze aanvallende manier van spelen. Dan moet het bij balverlies gewoon heel goed staan. Ik vind dat we verder hadden moeten zijn."

FK Rostov-Ajax wordt woensdag vanaf 20.00 uur (aftrap 20.45 uur) uitgezonden op NU.nl, NUsport.nl en Veronica. Wil je een melding op je telefoon ontvangen zodra de opstellingen bekend zijn? Klik dan onder dit artikel op de filter Champions League Alert en kies voor de optie mijn nieuws + pushbericht.