Leon Bailey vertrekt mogelijk toch naar Ajax. De aanvaller van Racing Genk kan een overgang forceren door gebruik te maken van een Belgische wet.

De zogenoemde 'Wet februari 1978' geeft sporters in België de mogelijkheid hun contract af te kopen.

Zij moeten hun club dan compenseren met het salaris dat ze tot aan het einde van het contract zouden verdienen. Bailey ligt nog tot de zomer van 2020 vast bij Racing Genk.

Craig Butler, de vader en zaakwaarnemer van de 19-jarige Jamaicaan, plaatste zondag de inhoud van de wet in een inmiddels verwijderde post op Facebook.

De eigenaar van een voetbalmakelaarsbureau liet in het midden of zijn zoon ook echt gebruik gaat maken van die mogelijkheid. "Het is een interessant laatste redmiddel. Als je ervan op de hoogte bent, ben je een stuk wijzer."

Butler vertelde afgelopen week al dat zijn zoon dolgraag bij Ajax aan de slag gaat.

Bod

Ajax legde al een bod van 11 miljoen euro neer bij Racing Genk voor Bailey. Genk verlangt 20 miljoen euro voor de aanvaller en wil hem bovendien nog een jaar in België houden.

Mocht Bailey zich beroepen op 'Wet februari 1978', dan ontvangt de Eerste Klasser beduidend minder voor het talent van het jaar van afgelopen seizoen in België.

Steven Defour dreigde tien jaar geleden Genk via 'Wet februari 1978' te verlaten. De middenvelder deed dat omdat zijn club niet wilde meewerken aan een overgang naar Ajax, dat toen weigerde gebruik te maken van de bewuste wet. Uiteindelijk wist de Belg een overgang naar Standard Luik af te dwingen.

Bailey speelde zondag negentig minuten voor Genk in het duel met Lokeren (3-0). De aanvaller scoorde één keer voor de nummer vier van de Jupiler Pro League.