Voetbal

Mourinho vindt dat Pogba zich mag meten met Messi en Ronaldo

José Mourinho verheugt zich op de langverwachte rentree van Paul Pogba in het shirt van Manchester United, dat vrijdagavond Southampton ontvangt op Old Trafford.

De Franse recordaankoop moest de eerste competitiewedstrijd (3-1 winst bij Bournemouth) vanwege een schorsing nog aan zich voorbij laten gaan, maar is fit genoeg voor het thuisduel met de 'Saints'.

"Hij is een van de beste, zo niet de allerbeste middenvelder van de wereld", steekt Mourinho tegenover Sky Sports de loftrompet over Pogba.

Toch verwacht de Portugese manager niet dat de 23-jarige Fransman zich kan mengen in de strijd om de Gouden Bal. Daarvoor scoort Pogba te weinig, denkt Mourinho.

Gouden Bal

"Als er wordt gesproken over de beste spelers ter wereld gaat het altijd over spelers die veel doelpunten maken. Je geeft geen Gouden Bal aan een doelman. Hij ging eens naar Fabio Cannavaro, omdat hij aanvoerder was van wereldkampioen Italië en er weinig topspelers waren."

"Paolo Maldini heef nooit een Gouden Bal gekregen, Javier Zanetti heeft nooit een Gouden Bal gekregen en alle topkeepers in de historie kregen geen Gouden Bal. Er wordt automatisch gekeken naar veel scorende spelers."

Desondanks mag Pogba zich volgens Mourinho wel meten met Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, die de trofee voor de wereldvoetballer van het jaar de afgelopen acht jaar onderling verdeelden. "Maar kan hij net zoveel scoren? Nee, nog geen 25 procent daarvan."

Rentree

Tegen Southampton krijgt Pogba naar alle waarschijnlijkheid speeltijd van Mourinho. In het seizoen 2011-2012 speelde de 23-jarige Fransman ook al enkele wedstrijden voor de 'Red Devils', waarop hij tot ontsteltenis van toenmalig manager Sir Alex Ferguson weigerde een nieuw contract te tekenen en naar Juventus vertrok.

Vier jaar later telde United minimaal 105 miljoen euro neer voor de terugkeer van Pogba. Volgens Mourinho mag dat verleden nu geen rol van betekenis meer spelen.

"Dat was iets tussen de speler en zijn zaakwaarnemer en voor hen heeft het geweldig uitgepakt. Daar moet je als club niet voor terugschrikken. Als je een speler verliest, betekent dat niet dat je de kans moet laten liggen als je hem terug kunt krijgen."

Het duel tussen Manchester United en Southampton begint vrijdagavond om 21.00 uur.

Bekijk het programma en de stand in de Premier League

Tip de redactie