Bondscoach Danny Blind is blij dat verscheidene internationals deze zomer een transfer hebben gemaakt naar een grotere club.

"Ik zie een positieve tendens van spelers die een stap voorwaarts maken", zegt Blind donderdag na het bekendmaken van zijn voorselectie voor de oefenwedstrijd tegen Griekenland en het WK-kwalificatieduel met Zweden tegen OnsOranje.

"Zo heeft Georginio Wijnaldum een transfer gemaakt naar een topclub in Engeland (Liverpool, red.) en heeft Vincent Janssen een mooie transfer gemaakt naar Tottenham Hotspur. We krijgen dus weer wat meer kleur op onze wangen als het gaat om de clubs die achter de naam van de spelers staan en dat is een goede zaak."

Blind is ook tevreden dat neo-international Bart Ramselaar donderdag van FC Utrecht naar PSV is overgestapt.

"Het is voor hem een stap naar de top van Nederland. Daar moet hij zich aan aanpassen, dat gaat weer een niveautje sneller. Hopelijk hebben wij daar als Nederlands elftal ook baat bij."

De Vrij

Blind is ook blij dat hij deze keer amper rekening hoefde te houden met blessures bij het samenstellen van zijn voorselectie van 36 namen.

"De belangrijkste pion, Arjen Robben, is er nog steeds niet bij en hij zal de eerste cyclus van interlands niet gaan halen. Tim Krul is ook nog geblesseerd, maar verder ziet het er allemaal goed uit."

De bondscoach doelde daarbij ook op Stefan de Vrij, die nog niet opgenomen is in de voorselectie. De verdediger van Lazio raakte vorig jaar september in de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Turkije geblesseerd aan zijn linkerknie en lag er vervolgens de rest van het seizoen uit. Vorige maand maakte hij in een oefenduel zijn rentree voor zijn Italiaanse club.

"Ik heb dinsdag uitvoerig met Stefan gesproken", stelt Blind. "Hij maakt stappen, maar is naar eigen zeggen nog niet honderd procent fit. Daarom heb ik hem nog niet op de voorlopige lijst gezet."

"Ik zal de competitiewedstrijd van komend weekend tegen Atalanta afwachten en daarna treed ik in contact met Stefan, over hoe hij zich voelt en of ik tevreden ben over zijn optreden. Als we dat positief ervaren, dan zullen we contact zoeken met Lazio en dan zullen we kijken of dit het juiste moment is om hem toe te voegen aan de definitieve selectie, want dat mag."

Zweden

Blind maakt op vrijdag 26 augustus de definitieve selectie bekend.

Oranje neemt het op donderdag 1 september vanaf 20.45 uur vriendschappelijk op tegen Griekenland in het Philips Stadion in Eindhoven.

Vijf dagen later start de WK-kwalificatie voor het Nederlands elftal met een duel in Zweden. De aftrap van de wedstrijd in de Friends Arena in Solna is ook om 20.45 uur. De overige tegenstanders in de kwalificatiegroep zijn Frankrijk, Bulgarije, Wit-Rusland en Luxemburg.