Mario Been volgt Dick Advocaat naar Fenerbahçe. De 52-jarige Rotterdammer gaat aan de slag als assistent van de nieuwe hoofdtrainer.

Advocaat werd woensdag officieel gepresenteerd bij de Turkse topclubs als de opvolger van de onlangs ontslagen Vítor Pereira. De voormalig (assistent-)bondscoach tekende een contract voor één seizoen.

Been wordt dus de rechterhand van de 68-jarige Hagenaar. Eerder werd al bekend dat ook Cor Pot wordt toegevoegd aan de technische staf van de nummer twee van afgelopen seizoen.

"Vrijdag vertrek ik", laat Been aan Voetbal International weten. "Donderdagavond spelen ze tegen Grasshoppers, in de Europa League. Dat leek me nog niet het juiste moment om daar ineens aan te komen."

Been fungeerde de afgelopen jaren als analyticus bij FOX Sports en had van 2011 tot 2014 KRC Genk onder zijn hoede. Met de Belgische club veroverde hij de beker en de Super Cup.

"'FOX Sports heb ik netjes afgebeld", aldus Been. "Het stond in mijn overeenkomst dat ik kon vertrekken als iets als dit zich voor zou doen. Ik zat voor de Belgische televisie bij het Champions League-duel tussen Steaua Boekarest en Manchester City en werd door Dick gebeld. Het is daarna erg snel geregeld."

Kampioen

De eenmalig international zwaaide in het verleden ook de scepter bij Feyenoord en Excelsior. Met laatstgenoemde club werd hij in het seizoen 2005-2006 kampioen van de Jupiler League.

Bij Fenerbahçe, dat onlangs werd uitgeschakeld in de derde voorronde van de Champions League, staan ook de Nederlandse spelers Robin van Persie en Gregory van der Wiel onder contract.

"Ik voel me geweldig, het is mooi om lid te zijn van de Fenerbahçe-familie", zei Advocaat, die eerder deze week verraste door al na een paar maanden te vertrekken als assistent van bondscoach Danny Blind, bij zijn presentatie.

"Ik heb dinsdag met de spelers gesproken en ik denk dat we een goed team hebben", aldus Advocaat, die niet in wilde gaan op vragen over Van Persie. De Nederlander zou willen vertrekken bij Fenerbahçe. "Het team is het belangrijkste. Maar ik praat voortdurend met het bestuur over transfers."