De onderzoekskamer van de ethische commissie van de FIFA wil dat een voormalig official van de Zimbabwaanse voetbalbond en een ex-bondscoach van het nationale elftal van Togo levenslang worden geschorst.

De Zimbabwaan Jonathan Musavengana en de Togolees Bana Tchanilé worden verdacht van omkoping en corruptie, zo meldt de FIFA woensdag.

De onderzoekskamer van de ethische commissie stelt bovendien voor dat Kirsten Nematandani, de voormalig voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, voor minimaal zes jaar wordt uitgesloten van alle aan voetbal gerelateerde activiteiten.

De FIFA wil niet precies vertellen wat het trio misdaan heeft. "Het onderzoek is gestart vanwege gedrag bij verschillende oefeninterlands die in 2010 zijn georganiseerd in Zuid-Afrika", schrijft de wereldvoetbalbond.

De rechtsprekende kamer van de ethische commissie heeft het rapport over de drie Afrikanen ontvangen en zal uiteindelijk de beslissing nemen over eventuele straffen.

Saai

Nematandani werd in 2012 al een keer geschorst door de Zuid-Afrikaanse bond vanwege vermeend machtfixing in oefenduels van Zuid-Afrika in aanloop naar het WK van 2010.

Tchanilé is ook een controversieel figuur. Hij was in 2000 en 2004 bondscoach van Togo, maar werd vooral bekend omdat hij zes jaar geleden werd geschorst voor het organiseren van 'neppe' oefenduels.

In september van 2010 verloor een elftal dat zich voordeed als het nationale team van Togo onder leiding van de toenmalige assistent-bondscoach Tchanilé een oefeninterland in en tegen Bahrein met 3-0.

"Het team was niet fit genoeg om negentig minuten te spelen, de wedstrijd was heel saai", zei de toenmalige bondscoach van Bahrein na het duel.

Twee maanden voor die wedstrijd had Tchanilé ook al een 'nep-interland' in Egypte georganiseerd.