João Havelange, de Braziliaan die tussen 1974 en 1998 voorzitter was van wereldvoetbalbond FIFA, is op 100-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rio de Janeiro.

Dat bevestigde het Samaritano-ziekenhuis dinsdag tegenover het Duitse persbureau DPA. Havelange kampte al langere tijd met long- en ademhalingsproblemen.

In 1974 versloeg Havelange Stanley Rous in de strijd om voorzitter te worden van de FIFA, waardoor hij Engelsman opvolgde en de eerste en tot nu toe enige niet-Europese president werd van de wereldvoetbalbond.

De Braziliaan bleef liefst 24 jaar op zijn post in Zürich; alleen de Fransman Jules Rimet (1921-1954) was langer FIFA-voorzitter. Havelange maakte in 1998 bekend dat hij niet nog een termijn ambieerde, waarna hij werd opgevolgd door Sepp Blatter.

Corruptie

Net als vele FIFA-bestuurders was ook Havelange niet van onbesproken gedrag; hij werd meerdere malen in verband gebracht met corruptie en omkoping.

Uit in 2012 openbaar gemaakte documenten van het openbaar ministerie in Zwitserland bleek dat de Braziliaan tijdens zijn bewind bij de FIFA miljoenen euro's aan smeergeld had ontvangen van het inmiddels failliete marketingbedrijf ISMM/ISL, dat namens de FIFA onder meer de commerciële rechten van de WK's verkocht.

Havelange besloot in 2013 vanwege deze zaak zelf terug te treden als erevoorzitter van de FIFA. Om vergelijkbare redenen had hij eerder al zijn IOC-lidmaatschap neergelegd.

Sponsorinkomsten

Tijdens het bewind van Havelange bij de FIFA werden sponsorinkomsten en later ook tv-gelden steeds belangrijker. Hij ging sponsorovereenkomsten aan met onder meer Adidas en Coca Cola en legde daarmee de basis voor langjarige samenwerkingen. De FIFA profiteerde hier volop van.

Sportief liet Havelange zich ook gelden. Het WK werd uitgebreid van zestien naar eerst 24 en later 32 teams en er kwamen talloze toernooien voor jeugdelftallen.

Ook werden de Confederations Cup en het WK voor vrouwen geïntroduceerd.

Video: Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange (100) overleden

Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange (100) overleden
Voormalig FIFA-voorzitter João Havelange (100) overleden

Zwemmer

Havelange was eerder zelf ook succesvol sporter. In 1936 deed hij op de als zwemmer mee aan de Spelen in Berlijn en zestien jaar later maakte hij deel uit van het olympische Braziliaanse waterpoloteam.

De zoon van een Belgische vader begon zijn loopbaan als official in 1956 als chef de mission van de Braziliaanse ploeg voor de Spelen van Melbourne. Hij was later ook nog onder meer actief bij de internationale wielerunie UCI.

Het stadion in Rio de Janeiro waar momenteel de olympische atletiekwedstrijden plaatsvinden, is vernoemd naar Havelange, die een belangrijke rol speelde in het proces om de Spelen naar zijn thuisstad te halen.