Voetbal

Podolski (31) stopt na twaalf jaar als Duits international

Lukas Podolski neemt na twaalf jaar, 129 interlands en 48 goals afscheid van het nationale team van Duitsland.

"Ik heb de bondscoach verteld dat ik niet meer voor het Duits elftal zal spelen", schrijft de 31-jarige Podolski, die vlak voor het EK van afgelopen zomer voor de tweede keer vader werd, maandag op Instagram.

"Ik wil meer tijd hebben om me te richten op andere zaken, natuurlijk vooral mijn familie. Ik weet zeker dat zij niet zullen klagen als ik meer tijd voor ze heb. En ik kijk er ook erg naar uit."

Podolski presteerde voor zijn land vaak beter dan voor zijn clubs en de beslissing om te stoppen viel hem dan ook zwaar.

"Het nationale team heeft altijd in mijn hart gezeten en dat zal ook altijd zo blijven. Maar na het EK en de vakantie voel ik dat mijn focus verschoven is. Toch is dit een zeer emotioneel afscheid. Ik ben trots op alles wat ik heb bereikt met de nationale ploeg."

WK 2014

Podolski debuteerde in juni 2004 vlak voor het EK voor het Duitse elftal in een oefeninterland tegen Hongarije. De in Polen geboren aanvaller maakte naast het EK van 2004 ook de EK's van 2008, 2012 en 2016 en de WK's van 2006, 2010 en 2014 mee.

Bij het EK van afgelopen zomer kwam Podolski als invaller alleen achttien minuten in actie in de achtste finale tegen Slowakije (3-0 winst). Dat blijkt nu zijn laatste interland te zijn geweest.

Hoogtepunt van zijn interlandcarrière was de WK-titel in 2014 in Brazilië. Een andere wereldkampioen, Bastian Schweinsteiger, maakte vorige maand al bekend dat hij na twaalf jaar stopt als international.

Podolski staat achter Lothar Matthäus (150 interlands) en Miroslav Klose (137 interlands) derde op de ranglijst aller tijden van het Duitse elftal. Zijn 48 goals zijn ook goed voor de derde plaats, achter Klose (71) en Gerd Müller (68).

De linkspoot staat momenteel onder contract bij Galatasaray. In het verleden kwam hij uit voor 1. FC Köln, Bayern München, Arsenal en Internazionale (op huurbasis).

Lees meer over:
Tip de redactie