Voetbal

Blind 'verbaasd en teleurgesteld' na vertrek Advocaat

Bondscoach Danny Blind en de KNVB zijn onaangenaam verrast door het onverwachte en snelle vertrek van assistent-bondscoach Dick Advocaat.

"Ik ben verbaasd en teleurgesteld", zegt Blind maandag in een persbericht van de KNVB.

De 68-jarige Advocaat werd half mei aangesteld als de opvolger van Ruud van Nistelrooij, die per 1 juli vertrokken is bij het Nederlands elftal om bij PSV aan de slag te gaan als spitsentrainer bij de jeugd.

De Hagenaar sloot in mei en juni al aan bij Oranje voor de oefenduels met Ierland, Polen en Oostenrijk, maar dat blijken nu de enige interlands die de oud-bondscoach op de bank heeft gezeten. Advocaat is in gesprek met Fenerbahçe om daar trainer te worden.

"Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden", aldus Blind, die op 1 september met Oranje vriendschappelijk speelt tegen Griekenland en vijf dagen de WK-kwalificatie begint met een uitwedstrijd tegen Zweden.

"Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel."

Van Breukelen

Ook technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB zag het vertrek van Advocaat niet aankomen. "Ik ben onaangenaam verrast. Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger."

Advocaat zegt zelf tegenover VI alleen de teleurstelling van Blind te begrijpen. "Ik snap dat de bondscoach teleurgesteld is. Van Danny Blind kan ik dat heel goed begrijpen, maar van de rest niet."

"Als je in je contract een clausule laat opnemen dat je weg mag als zich een kans voordoet, moet je niet raar staan te kijken dat je daarvan gebruik maakt als het dan eenmaal zo is. Iedereen was ervan op de hoogte, ook directeur Bert van Oostveen en technisch directeur Hans van Breukelen. Dus ik begrijp dan niet dat ze verrast zijn."

Bij de NOS zegt Advocaat bovendien dat de KNVB in eerste instantie niet zo enthousiast was over zijn aanstelling. "Blind heeft veel moeite voor mij gedaan maar het duurde echt wel even voor de directie was overtuigd. En ook zonder mij halen ze het WK wel. Ik was maar de derde man." 

Blind heeft assistent-bondscoach Marco van Basten en nieuwe keeperstrainer Frans Hoek nog wel tot zijn beschikking.

Lees meer over:
Tip de redactie