Dick Advocaat stapt op als assistent bij Oranje

Dick Advocaat is na drie oefenduels maandag onverwacht opgestapt als assistent-bondscoach bij Oranje. Hij vertrekt naar de Turkse club Fenerbahçe.

De 68-jarige Hagenaar, die bij Oranje de naar PSV vertrokken Ruud van Nistelrooy opvolgde, maakte pas sinds de oefenwedstrijden in mei en juni tegen Ierland, Polen en Oostenrijk deel uit van de technische staf van het Nederlands elftal. 

Advocaat bevestigt tegenover de NOS dat hij een contract voor één jaar gaat tekenen bij Fenerbahçe. Bij de club van Robin van Persie en Gregory van der Wiel werd trainer Vitor Pereira vorige week ontslagen.

"Ik heb heel veel zin om bij zo'n grote club in Turkije aan de slag te gaan. Op mijn leeftijd is dat een prachtige uitdaging."

Volgens De Telegraaf zal Cor Pot net als eerder bij Zenit Sint-Petersburg de assistent worden van Advocaat.

Verrast

Bondscoach Danny Blind en de KNVB reageren onaangenaam verrast op het vertrek van Advocaat: "Ik ben verbaasd en teleurgesteld. Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden, gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden", zegt Blind.

Oranje speelt op 1 september in Eindhoven vriendschappelijk tegen Griekenland. Vijf dagen later begint de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Zweden. De KNVB hoopt voor die tijd een vervanger aan te stellen voor Advocaat.

Blind heeft assistent-bondscoach Marco van Basten en de nieuwe keeperstrainer Frans Hoek nog wel tot zijn beschikking.

Fenerbahçe

Advocaat zegt alleen de teleurstelling van Blind te begrijpen. "Ik snap heel goed dat Blind boos op mij is. Daar heb ik alle begrip voor. Ik vind het heel vervelend voor hem."

De ervaren coach was eerder werkzaam bij de KNVB als assistent (1984-1987 en 1990-1992) en bondscoach (1992-1995 en 2002-2004).

Tijdens een lange trainerscarrière in binnen- en buitenland had hij diverse clubs en nationale ploegen onder zijn hoede.

Tip de redactie