PSV heeft zondag zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. De regerend landskampioen was in het Phillips Stadion nipt te sterk voor AZ: 1-0.

Hector Moreno, die in het seizoen 2008/2009 de titel pakte met AZ, kroonde zich in de 52e minuut tot matchwinner door een voorzet van Jetro Willems binnen te koppen.

PSV is daardoor na twee duels nog zonder puntenverlies in de Eredivisie en moet alleen Feyenoord, ADO Den Haag en Excelsior op doelsaldo voor zich dulden.

AZ kwam vorige week ook niet tot winst tegen sc Heerenveen en bezet met één punt de veertiende plaats op de ranglijst.

Moeizaam

AZ gunde PSV de bal, waardoor het aan de Eindhovenaren was om het spel te maken. Dat ging de ploeg van trainer Phillip Cocu moeizaam af. De Alkmaarders speelden in een 5-3-2 formatie en PSV had moeite om een gaatje te vinden in de hechte defensie van AZ.

De equipe van coach John van den Brom deed het wat dat betreft een stuk beter. De Alkmaarders waren vooral gevaarlijk vanaf de rechterkant, waar Willems het lastig had met de snelle en behendige Alireza Jahanbakhsh.

De Iraanse aanvaller stelde in de zesde minuut spits Fred Friday, die de voorkeur kreeg boven Wout Weghorst, bijna in staat om te scoren, maar Andres Guardado voorkwam met een ultieme sliding de 0-1.

Na ruim een kwartier kreeg AZ een behoorlijke tegenvaller te verwerken. Middenvelder Markus Henriksen kwam vervelend in botsing met Santiago Arias en moest zich geblesseerd laten vervangen door Joris van Overeem.

Mogelijkheden

PSV drong daarna aan en kreeg ook een aantal mogelijkheden. Luuk de Jong slaagde er in de achttiende minuut niet in om een afzwaaier van Davy Pröpper te promoveren tot doelpunt en diezelfde De Jong kreeg een kleine tien minuten later de bal van dichtbij met het hoofd niet langs AZ-keeper Sergio Rochet.

In het restant van de eerste helft ontstonden er kansen voor beide doelen. Zo mikte Pröpper vlak na de tweede kans van De Jong na een knappe aanname net naast en kwam PSV in de 35e minuut goed weg toen Jahanbakhsh in kansrijke positie in het zijnet schoot.

Cocu greep in de rust in en haalde de zwak spelende Gaston Pereiro naar de kant ten faveure van Luciano Narsingh. Het kwam het spel van de thuisploeg ten goede. PSV had de touwtjes steviger in handen en gaf minder ruimte weg.

Het resulteerde in de 52e minuut in de 1-0 van Moreno, die Rochet kansloos liet met een kopbal in de korte hoek.

De voorsprong van PSV kwam in de tweede helft eigenlijk geen moment echt in gevaar. Het was eerder wachten op de 2-0 en die kwam er via De Jong bijna in de zestigste minuut. Rochet bracht echter redding op een goed verdekt schot van de aanvoerder, die dit seizoen nog niet heeft gescoord.

Weghorst

Van den Brom probeerde in de slotfase een punt uit het vuur te slepen door Weghorst naast Friday te posteren in de punt van aanval. Echt grote kansen leverde dat niet op, al was de invaller vlak voor tijd wel heel dichtbij de gelijkmaker.

Die was onverdiend geweest, want PSV liet daarvoor al na om de wedstrijd voortijdig in het slot te gooien. Missers van De Jong en Jorrit Hendrix kwamen de titelverdediger niet duur te staan.

Bekijk alle uitslagen, het programma en de stand in de Eredivisie