Sparta vertrok zaterdag met een even verrassende als klinkende overwinning uit Zwolle (3-0), maar dat verandert volgens Alex Pastoor niets aan de doelstelling van de Rotterdammers.

"Handhaven", benadrukt de 49-jarige oefenmeester voor de camera van de NOS nog eens waar de nadruk dit seizoen op ligt bij de kampioen van de Jupiler League. "De doelstelling kan omhoog en naar beneden, maar dat doen we niet."

"De komende drie jaar moet Sparta in de Eredivisie blijven en daar gaan we alles voor doen en daar gaan we alles voor laten. Als je het hebt over een officiële doelstelling, dan zal dat 'm zijn."

Pastoor is genoodzaakt zijn doelen te bewerkstelligen met onder anderen twee 17-jarigen, maar dat hoeft volgens hem geen enkele belemmering te vormen. "Als-ie goed genoeg is, is-ie oud genoeg", zegt de coach over basisspeler Rick van Drongelen en invaller Sherel Floranus.

"Dat is een mooi product van de Sparta-opleiding. Wij vinden dat als kinderen in de richting van de senioren gaan, maar ze zo goed zijn en zo'n attitude hebben, je ze dan ook een kans moet geven."

Paard van Sinterklaas

Thomas Verhaar, vorig seizoen nog goed voor 24 goals in de Eerste Divisie, bleef daardoor op de bank. Pastoor had echter een heldere verklaring voor het niet inbrengen van de aanvaller. "Hij heeft pas een week meegetraind en op een gegeven moment zat er een behoorlijk tempo in de wedstrijd, dan wordt er wel wat fysiek geweld gevraagd."

"Als je er dan in komt vanaf de bank na een week met de groep getraind te hebben, dan heb je ook kans dat je na drie minuten alle seinen op rood hebt, dat het schuim op je mond staat als bij het paard van Sinterklaas, en dat je er dan gewoon na een kwartier weer af moet. Dus dat moesten we maar niet doen."

Volgende week ontvangt Sparta, dat het Eredivisieseizoen begon met een 3-1 thuisnederlaag tegen Ajax, een andere gepromoveerde ploeg op het eigen Kasteel: Go Ahead Eagles.

Drie elementen

PEC-trainer Ron Jans kon net als vorige week (1-1 tegen NEC) onmogelijk tevreden zijn met het resultaat. Dat het in eigen huis gebeurde maakte het extra zuur voor de Zwollenaren. "Dat gebeurt ons niet zo vaak tegen ploegen die gelijkwaardig zijn of wat lager worden ingeschat, dus dat is een nieuwe ervaring en ik hoop dat dat niet te vaak gaat voorkomen."

Jans weet wel waar hij aan moet werken om daar in de toekomst toch niet meer tegenaan te lopen en spreekt van drie elementen. "Eén is, net als vorige week, effectiviteit, wat wij doen met onze kansen."

"Twee: Sparta heeft het heel goed in de omschakeling gedaan als wij de bal verloren, daar hebben ze ons eruit gecounterd. En het derde: de absolute wil om te winnen, dat zat er bij hen toch wat meer in dan bij ons."

Het IJsseldeltastadion is volgende week ook het decor van de volgende competitiewedstrijd van PEC, dat het dan op mag nemen tegen landskampioen PSV.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie