Excelsior is uitstekend aan het nieuwe seizoen in de Eredivisie begonnen. Na de 2-1 uitzege van vorige week op FC Twente werd zaterdag FC Groningen in eigen huis met 2-0 verslagen. Sparta Rotterdam maakte indruk in Zwolle en zette PEC met liefst 3-0 opzij.

Al na ruim een minuten stonden de Rotterdammers met 1-0 voor door een treffer van Jurgen Mattheij. In de slotminuut kopte Groningen-doelman Sergio Padt op de paal en stelde Kevin Vermeulen de winst voor Excelsior veilig.

Daardoor is Excelsior voorlopig koploper in de Eredivisie. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag kan later dit weekend nog wel achterhaald worden door Feyenoord, Vitesse, ADO Den Haag, Ajax en PSV.

FC Groningen is na twee wedstrijden nog puntloos en scoorde ook nog niet. Vorige week werd er in eigen huis al met 5-0 verloren van Feyenoord.

Maduro

Trainer Ernest Faber van de Groningers hield ondanks de nederlaag van een week eerder vast aan zijn basiself, maar al snel was zijn ploeg in de problemen. Verdediger Mattheij zorgde met het hoofd voor 1-0 en kort daarna verzuimde Vermeulen de voorsprong te verdubbelen.

Nadat Faber routinier Hedwiges Maduro al na bijna een halfuur naar de kant haalde kwam FC Groningen, met Samir Memisevic als zijn vervanger, wat beter in de wedstrijd. Jesper Drost miste een goede kans.

Na de rust ging FC Groningen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Albert Rusnak was dichtbij, maar strandde op doelman Tom Muyters. Excelsior kwam nauwelijks meer aan goed voetbal toe, al was invaller Terell Ondaan vlak bij 2-0.

De tweede treffer viel in blessuretijd alsnog. Vermeulen profiteerde omdat doelman  Padt van FC Groningen zijn doel had verlaten om mee in de aanval te gaan. Padt had zijn ploeg even daarvoor nog bijna op sensationele wijze aan een gelijkspel geholpen. De keeper was mee naar voren gegaan bij een vrije trap en kopte op de paal.

PEC-Sparta

Promovendus Sparta heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen. In Zwolle werd PEC met 3-0 verslagen. De laatste overwinning van de Rotterdammers op het hoogste niveau dateerde van 14 februari 2010.

Loris Brogno (twee keer) en Craig Goodwin tekenden voor de doelpunten in het meer spannende dan hoogstaande duel.

In de eerste helft gebeurde aanvankelijk weinig. PEC was wat sterker, zonder echt gevaarlijk te zijn. Slechts Kingsley Ehizibue was dicht bij een treffer. Sparta stelde er aanvallend weinig tegenover. Het openingsdoelpunt na 40 minuten van Brogno na een assist van Stijn Spierings kwam min of meer uit de lucht vallen.

Na de rust zocht PEC nadrukkelijk de aanval. Na bijna een kwartier was het echter Sparta dat opnieuw scoorde. Bij een snelle counter schoot de Australiër Goodwin op aangeven van de slimme Spierings raak.

Wat PEC daarna ook probeerde, de defensie van Sparta bleef onder leiding van routinier Michel Breuer overeind. In de slotfase gaf Brogno met zijn tweede doelpunt de winst van Sparta zelfs nog meer glans.

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Eredivisie