FC Midtjylland heeft woensdag Rafael van der Vaart gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De 33-jarige Nederlander komt over van Betis, waar hij ondanks een nog een jaar doorlopend contract overbodig was.

"Ik ben heel blij", aldus Van der Vaart, die een contract voor twee jaar heeft ondertekend bij de Deense club. "Het was een lange week, maar vandaag is een geweldige dag voor mij en voor de club."

"Het was geen makkelijke transfer, maar ik ben blij dat ik het team kan gaan helpen. Ik wil zo snel mogelijk gaan trainen met de selectie en laten zien dat ik nog steeds een goede speler ben."

De 109-voudig international was anderhalve week geleden al enkele dagen in Denemarken om te onderhandelen over de transfer naar de club uit Herning, een plaats van nog geen 50.000 inwoners. Het knelpunt zou vooral hebben gelegen bij het salaris van Van der Vaart.

De oud-speler van Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur kwam maar één seizoen uit voor Betis. Hij speelde slechts zeven competitiewedstrijden voor de club uit Sevilla.

Handbalster Estavana Polman, de vriendin van Van der Vaart, is in clubverband actief in Esbjerg, dat op zo'n 80 kilometer van Herning ligt.

Video: Van der Vaart geeft eerste interview als speler FC Midtjylland

Van der Vaart geeft eerste interview als speler FC Midtjylland
Van der Vaart geeft eerste interview als speler FC Midtjylland

Indruk

"Ik had wat problemen in Sevilla en dus was ik op zoek naar een nieuwe club", verklaart Van der Vaart zijn toch opvallende transfer.

"FC Midtjylland belde met mijn zaakwaarnemer en daarna zijn we begonnen met praten. Vervolgens heb ik een wedstrijd bezocht en ik was nogal onder de indruk van het team. Na ook nog een gesprek met de trainer wist ik dat ik hiernaartoe wilde komen."

De Nederlander hoopt met zijn ervaring de jonge selectie van FC Midtjylland te kunnen helpen. "Ik wil ze leren dat het mentaal lastig is om de top te bereiken, en vooral om aan de top te blijven."

Van der Vaart voelt zich fysiek "goed", maar hij geeft toe dat hij wat tijd nodig zal hebben om wedstrijdfit te worden.

"Ik heb natuurlijk een lange vakantie gehad", glimlacht hij. "Dat was leuk, maar ik wil weer voetballen. Ik heb wel twee weken getraind bij Betis en met een persoonlijke trainer gewerkt, maar dat is niet hetzelfde als een wedstrijd spelen."

Kampioen

FC Midtjylland, dat in 1999 ontstond na een fusie, werd in 2015 kampioen van Denemarken.

Na vier wedstrijden in het huidige seizoen staat de ploeg van trainer Jess Thorup tweede achter FC Kopenhagen.

FC Midtjylland speelt later deze maand in de play-offs voor de Europa League tegen het Turkse Osmanlispor.