Manchester United heeft de komst van Paul Pogba van Juventus afgerond. De 23-jarige Fransman tekent voor vijf jaar bij de club van trainer José Mourinho.

United had de komst van Pogba zondag al aangekondigd. United betaalt 105 miljoen euro voor de middenvelder, dat nog kan oplopen tot 110 miljoen euro. Hiermee is hij de duurste speler ooit.

Het oude record stond op naam van Gareth Bale, die in 2013 voor 100 miljoen euro overstapte van Tottenham Hotspur naar Real Madrid. Cristiano Ronaldo verruilde Manchester United in 2009 voor 94 miljoen euro voor Real.

"Ik ben blij om opnieuw bij United te spelen. De club heeft altijd al een speciale plek in mijn hart en ik kijk erg uit om samen te werken met José Mourinho", aldus Pogba. "Ik heb mooie momenten gehad bij Juventus, maar ik voel dat het tijd is om terug te keren naar Old Trafford. Dit is de juiste club voor mij om alles te bereiken in het voetbal."

Mourinho is opgetogen over de komst van de middenvelder. "Paul is een van de beste spelers van de wereld en zal een sleutelrol spelen bij United. Hij is snel, sterk, maakt doelpunten en en kent het spelletje beter dan vele spelers die ouder zijn", aldus de Portugees.

"Hij is jong en zal zich blijven ontwikkelen. Hij heeft de kans om het hart van dit team te worden voor het komende decennium."

VIdeo: Pogba denkt niet na over hoogte transferbedrag

2012

Pogba keert na vier jaar terug bij United. Hij speelde daar al tussen 2009 en 2012. In Manchester kreeg hij naar eigen zeggen te weinig kansen, waardoor Juventus in 2012 vier miljoen euro betaalde aan United om hem over te nemen.

In Turijn groeide Pogba uit tot steunpilaar. Hij werd viermaal kampioen met de 'Oude Dame'. Hij werd tevens een belangrijke spil op het middenveld van Frankrijk, waarmee hij deze zomer de EK-finale verloor van Portugal.

De 38-voudig international is na Zlatan Ibrahimovic (transfervrij), Eric Bailly (Villarreal) en Henrikh Mkhitaryan (Borussia Dortmund) de vierde grote aanwinst van Mourinho.