Feyenoord is het nieuwe seizoen in de Eredivisie zondag begonnen met een 5-0 zege bij FC Groningen. Eljero Elia was de absolute uitblinker in de Euroborg, maar viel in de tweede helft uit toen zijn wijsvinger uit de kom schoot.

Elia was betrokken bij de 1-0 van Tonny Vilhena en scoorde daarna zelf driemaal op rij. Ook Nicolai Jörgensen wist het net nog te vinden. Door de ruime zege is Feyenoord in elk geval voorlopig koploper in de Eredivisie.

Feyenoord opende sterk in het Noordlease Stadion. Jens Toornstra en Jörgensen waren al dichtbij een treffer, voordat Vilhena na 19 minuten de score opende. FC Groningen-doelman Sergio Padt keerde een inzet van Elia, waarna Vilhena de rebound in het lege doel kon werken.

Daarna kwam Groningen wat beter in de wedstrijd en kreeg het ook zijn kansjes. Maar Feyenoord bleef de meest dreigende ploeg en kwam in de laatste tien minuten voor rust op 0-3 dankzij twee treffers van Elia.

Eerst volleerde de linksbuiten raak na een voorzet van Jens Toornstra. In de laatste minuut van de eerste helft maakte Elia de fraaiste treffer van de wedstrijd. Met een gekruld schot in de verre hoek verschalkte hij Padt.

Tussendoor dwong Jesper Drost de debuterende Feyenoord-doelman Brad Jones tot een knappe redding. Drost schoot van ruim dertig meter en Jones kon de bal nog net keren.

Vinger

Vroeg in de tweede helft zorgde Elia met zijn derde treffer voor de 4-0 voor Feyenoord. Hij schoot in de rebound hard en hoog binnen.

Kort daarna schoot een wijsvinger van Elia uit de kom. De aanvaller weigerde zich te laten wisselen en kwam weer het veld in gesprint. Kort daarna miste Elia op aangeven van Rick Karsdorp met een intikker voor leeg doel een uitgelezen kans op zijn vierde treffer.

Elia werd vervolgens toch gewisseld en later in de tweede helft mocht de van Watford overgekomen Steven Berghuis zijn debuut maken voor de Rotterdammers.

Zeven minuten voor tijd schoot Jörgensen met enig geluk zijn eerste treffer voor Feyenoord binnen. Het schot van de Deen werd door Yoëll van Nieff van richting veranderd en ging via onderkant lat binnen.

Bekijk de stand in de Eredivisie