Mark Pieth, voormalig anticorruptie-expert van de FIFA, snapt niet dat president Gianni Infantino van de wereldvoetbalbond niet wordt gestraft voor belangenverstrengeling.

In de Neue Zürcher Zeitung haalt Pieth zaterdag uit naar de ethische commissie van de FIFA. Ook stelt hij de onafhankelijkheid van het orgaan ter discussie.

De commissie heeft het onderzoek naar Infantino gestaakt, waardoor de voorzitter een straf ontloopt. "Helaas houden de leden van de ethische commissie zich koest tegenover machtige mensen", constateert Pieth.

Met "machtige mensen" doelt Pieth op de Russische president Vladimir Poetin en de emir van Qatar, Tamim bin Hamad al-Thani. Zij zouden vliegreizen van Infantino hebben bekostigd, naar verluidt om de voortgang van de organisatie van de WK's van 2018 (in Rusland) en 2022 (in Qatar) te inspecteren.

Pieth werd in 2011 aangesteld als hervormer binnen de FIFA en vertrok in 2013. "Ik ben geshockeerd en een beetje verdrietig omdat ik had gehoopt dat we met de onafhankelijke ethische commissie wat goeds op poten hadden gezet. Nu zien we hoe die beetje bij beetje wordt ontmanteld."

Praktijken

Infantino's praktijken werden wekenlang onderzocht. De 46-jarige Zwitser zou onder meer na de Champions League-finale in Milaan op 28 mei met zijn vrouw en moeder naar Rome zijn gevlogen voor een bezoek aan de paus.

Die reis zou zijn bekostigd door een Russische oligarch, wat tegen de gedragscode van de FIFA ingaat. Na het onderzoek heeft de ethische commissie geconstateerd dat Infantino daarmee de regels niet heeft overtreden. Ook met de reizen in privéjets naar Rusland en Qatar ging de Zwitser niet te ver.

Verder werd er onderzoek gedaan naar het inhuren van adviseurs door Infantino en het niet ondertekenen van zijn arbeidscontract sinds februari. Dit wordt beoordeeld als interne kwesties.

Statutenwijziging

Pieth valt vooral over het incident op een FIFA-congres in Mexico, toen Infantino onaangekondigd een statutenwijziging in stemming bracht. Die creëerde de mogelijkheid om commissieleden te vervangen. Dat punt werd niet onderzocht door de ethische commissie.

"Hij pestte daarmee onomwonden de onafhankelijke toezichthouder Domenico Scala weg. Het ging Infantino om persoonlijk gewin. Voor mij is het een volstrekt duidelijk belangenconflict dat iemand om er zelf beter van te worden bereid is een centraal element in de hervormingen in twijfel te trekken", aldus Pieth.

Infantino is sinds februari van dit jaar voorzitter van de FIFA. Hij volgde de 80-jarige Sepp Blatter op. Hij beloofde hervormingen, maar is volgens Pieth op dezelfde voet als Blatter verder gegaan. 

Infantino was tussen 2009 en 2016 actief als secretaris-generaal van de UEFA.